Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii vor plati in acest an 4 miliarde de euro pe facturile de telefon

Romanii vor plati in acest an 4 miliarde de euro pe facturile de telefon
Traficul de voce generat de utilizatorii din Romania in prima jumatate a acestui an a crescut cu 26,6% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 10,61 de miliarde de minute vorbite, a declarat, marti, Dan Georgescu, presedintele ANRC. Piata de telecomunicatii din Romania va genera venituri de 4 miliarde euro pana la finele acestui an, dublu fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2003.Cresterea numarului de utilizatori la serviciile de telefonie mobila (14,9 milioane la 30 iunie 2006), precum si marirea duratei medii a unui apel, au determinat urcarea volumului de trafic prin retelele mobile cu aproximativ 57% fata de primul semestru al anului 2005, ajungand la peste 6,5 miliarde de minute, potrivit datelor prezentate de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Numarul si durata convorbirilor efectuate de utilizatorii de servicii de telefonie cresc constant. In primul semestru al anului 2006, durata medie a unui apel de pe telefonul mobil (exclusiv roaming) a fost de 1,51 de minute fata de 1,45 cu un an in urma, in timp ce pentru convorbirile efectuate de pe telefonul fix, durata medie a unui apel de voce a fost, in primul semestru, de 2,27 minute fata de 2,18 minute inregistrate la nivelul anului trecut, a mai declarat presedintele ANRC.

Pe acest segment de piata, principala sursa a evolutiei ascendente a traficului o constituie convorbirile efectuate in cadrul aceleiasi retele de telefonie mobila, care detin o pondere de 77% din traficul total. Majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie mobila (66%) utilizeaza cartele preplatite, in timp ce doar o treime dintre acestia sunt posesori ai unui abonament.

Desi, per total, traficul de voce originat in retelele publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere usoara, (aproximativ 4,1 miliarde minute in primul semestru al anului 2006 fata de 4,2 miliarde in aceeasi perioada din 2005), traficul realizat prin retelele furnizorilor alternativi a crescut semnificativ, cu peste 140%. potrivit datelor prelucrate de ANRC.

Abonatii furnizorilor alternativi folosesc telefonul fix pentru a suna in proportie de 51,3% in alte retele fixe decat cea la care sunt abonati, restul de 48,7% din traficul total al furnizorilor alternativi fiind trafic catre alte retele fixe.

La 30 iunie 2006, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa depasea 4,4 milioane. In prima jumatate a acestui an cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a ajuns la aproximativ 15%, totalizand peste 650.000 de linii telefonice, comparativ cu 179.096 de linii in intervalul similar din 2005.

Autoritatile depasite de realitatea pietei

"Consider ca realitatea actuala de pe piata romaneasca de telecomunicatii depaseste autoritatile", a declarat Pambuccian.

"Exista monopoluri mai discrete, cum ar fi monopolul de continut, care constituie un pericol mare pentru viitor", a continuat Pambuccian, referindu-se la furnizorii de conexiune internet.

Criteriul regional trebuie avut in vedere de catre autoritatea de reglementare, pentru ca, in prezent, exista operatori relevanti pe pietele mici, determinate zonal, a adaugat Pambuccian.

"Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii a fost una corecta, insa consider ca trebuie sa incheiem o etapa si sa adaptam demersul de reglementare la noile cerinte ale pietei", a mai spus presedintele Comisiei IT&C din Senat.

In ceea ce priveste serviciile vocale, nu vor mai fi transformari spectaculoase, singurele schimbari importante se vor vedea in zona serviciilor de date si in zona de entartainement, a mai spus Pambuccian.

Bloombiz si NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 918 ori