Romanii sunt mai optimisti cu privire la situatia lor financiara

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 11:06
1405 citiri
Romanii sunt mai optimisti cu privire la situatia lor financiara

Aproximativ 57% dintre romani considerau in decembrie ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in coborare de la 61% in lunile septembrie-noiembrie, iar 30% cred ca perspectivele financiare se vor inrautati, in scadere cu 10 puncte, potrivit GfK Romania.

"In general, oamenii devin mai optimisti in ultima luna a anului pentru ca intra in spiritul sarbatorilor, iar o parte din ei primesc bonusuri de sfarsit de an. O exceptie de la aceasta regula a reprezentat-o insa 2008, cand, spre sfarsitul anului, incepusera sa se simta primele efecte ale crizei mondiale in Romania si ingrijorarea romanilor s-a simtit in perceptia negativa asupra situatiei lor", a declarat intr-un comunicat Otilia Man, cercetator senior GfK Romania, precizeaza Mediafax.

Astfel, daca numarul celor care considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma se situa la o medie de 61% in lunile septembrie - noiembrie, cea mai "neagra" perioada a anului din acest punct de vedere, in decembrie, acesta cunoaste o usoara imbunatatire, ajungand la aproximativ 57%.

In privinta perspectivelor financiare, numai 30% dintre romani spun ca se vor inrautati, in scadere cu peste zece procente fata de lunile de toamna si comparabil cu ceea ce declarau in decembrie 2008, cand 26% se asteptau la o inasprire a acestei situatii.

Totodata, peste trei sferturi dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru anul in curs sunt destul de mari, 20% declarandu-se optimisti, procent mai bun decat cel inregistrat in decembrie 2008, cand a fost de 15%.

Si la asteptarile privind evolutia inflatiei sau a somajului se remarca o tendinta pozitiva.

Numai doua treimi dintre romani estimeaza o crestere de preturi in 2010, fata de 70% in urma cu un an.

De asemenea, dupa o medie lunara pe tot parcursul lui 2009 de aproape 85% a celor care vedeau o crestere a ratei somajului in urmatoarele 12 luni, acest procent s-a redus la 78% in decembrie.

In privinta investitiilor in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care nu considera ca este un moment bun pentru acestea se mentine relativ constant comparativ cu media anuala, 57% afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru casa in urmatorul an.

Nici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore, 78% dintre romani considerand ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce in jur de 20% spun chiar ca au datorii.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane. 

 

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, # situatie financiara, # somaj, # economie, # economisire, # investitii , #Romania