Romanii resimt inrautatirea conditiilor de viata, nivelul optimismului, cel mai scazut din 1990

Joi, 19 August 2010, ora 14:33
1491 citiri
Romanii resimt inrautatirea conditiilor de viata, nivelul optimismului, cel mai scazut din 1990

Romanii resimt o inrautatire a conditiilor de viata fata anul 2009 iar nivelul optimismului inregistreaza cele mai scazute valori din 1990 si pana in prezent, rezulta dintr-un raport preliminar privind cercetarea "Calitatea vietii 2010" realizata de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), precizeaza Mediafax.

Cercetarea include teme ce surprind aspecte importante ale vietii oamenilor, precum conditiile de viata, mediul social, mediul politic, viata profesionala, viata personala, sansele de acces social, comportamentele de timp liber, starea de spirit a populatiei.

Valorile inregistrate de indicatori in anul 2010 sunt, in general, similare cu cele ale anilor 1998-1999, o alta perioada de criza in istoria tranzitiei postcomuniste, arata autorii raportului.

Studiul arata faptul ca, in 2010, oamenii resimt o inrautatire a conditiilor de viata comparativ cu anul trecut iar nivelul optimismului inregistreaza cele mai scazute valori din 1990 si pana in prezent, temerile populatiei crescand in special din cauza cresterii preturilor.

"Marea majoritate a populatiei (72 la suta) apreciaza ca, in prezent, conditiile de viata sunt «mai proaste» si «mult mai proaste» comparativ cu anul trecut. Datele arata o crestere dramatica a proportiei de populatie care resimte inrautatirea conditiilor de viata. S-a produs astfel o revenire a evaluarilor la nivelul celor inregistrate in 1999, un alt an de declin al valorilor calitatii vietii. Veniturile familiei se situeaza cel mult la limita strictului necesar", rezulta din raportul preliminar.

Initiatorii cercetarii subliniaza ca prabusiri asemanatoare ale optimismului s-au mai produs in perioada 1996-1999, insa nivelurile joase inregistrate in prezent nu au mai fost niciodata atinse.

Rezultatele cercetarii indica faptul ca variatiile in timp, intre 2006 si 2010, sunt minore, dar semnificative mai ales in cazul celor care care considera ca veniturile nu ajung pentru strictul necesar si al celor care reusesc sa cumpere si obiecte mai scumpe, dar cu eforturi.

"Dominanta temerilor populatiei ramane cresterea preturilor. Toate temerile inregistreaza cresteri in anul 2010 comparativ cu 2006. Fara a atinge nivelul maxim de anxietate, inregistrat in anul 1999, temerile se mentin la niveluri inalte (...). Un soc al scaderii veniturilor nu este inca vizibil in aceste date, pe de o parte pentru ca valul de reducere a veniturilor se afla in derulare, iar pe de alta parte pentru ca oamenii incearca sa se adapteze la conditii de criza printr-o scadere a aspiratiilor si o mai puternica valorizare a ceea ce poseda", se mai arata in document.

Raman relativ constante in timp aspecte ale vietii personale, precum evaluarea relatiilor din familie, locuintei sau a starii de sanatate.

"Majoritatea covarsitoare a populatiei apreciaza in mod constant relatiile din familie ca fiind bune si foarte bune. Familia ramane o valoare fundamentala, un aspect important al vietii oamenilor si cel mai important element de sprijin pentru populatie in ciclul vietii", rezulta din cercetare.

Cele mai abrupte deteriorari se inregistreaza in cazul evaluarilor vietii politice, atat in aprecierea modului in care este condusa tara, cat si in ce priveste satisfactia fata de viata politica, care au scazut semnificativ in timp.

"In 2010 se inregistreaza cel mai inalt nivel al nemultumirii fata de viata politica din 1990 pana in prezent. Proportia persoanelor nemultumite si foarte nemultumite fata de viata politica din tara este in anul 2010 de 87 la suta. Ca tendinta, cresterea proportiei nemultumitilor fata de viata politica este asemanatoare cu cea inregistrata in perioada1996-1999. Marea majoritate a populatiei apreciaza negativ modul in care este condusa tara", mai rezulta din cercetarea ICCV.

De asemenea, un procent insemnat al populatiei apreciaza ca "scazuta" sau "foarte scazuta" posibilitatea de a obtine un loc de munca, in timp, perceptiile negative asupra oportunitatilor oferite de piata fortei de munca mentinandu-se la niveluri foarte inalte, in special in perioada de dupa 1994.

Aproximativ o treime din populatie apreciaza si accesibilitatea invatamantului ca fiind scazuta si foarte scazuta, evaluarilor facute in timp reflectand desele schimbari care nu au reusit sa il deschida suficient de mult pentru populatie.

Majoritatea populatiei evalueaza negativ in 2010 atat sistemul de sanatate, cat si cel de pensii.

Un sfert din populatie isi evalueaza starea de sanatate ca fiind "proasta" si "foarte proasta", aprecierea deteriorandu-se in timp fata de primii ani '90. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#conditii, #cresteri, #optimism, #preturi, #viata , #Romania