Romanii, printre cei mai risipitori din Europa

Marti, 07 Iunie 2005, ora 07:14
1208 citiri

Romanii sint risipitori, campioni la A"aruncarea maruntisuluiA" si nu prea pun bani deoparte. Concluzia apartine unui studiu care arata ca germanii si americanii sint cei mai strinsi la punga.Un studiu recent al Institutului de cercetare de piata si consultanta financiara A"SynovateA" si-a propus sa analizeze atitudinea fata de bani in 11 state din lume printre care se numara si Romania. Alaturi de romani, la intrebari au raspuns americani, francezi, portughezi, nemti, spanioli, bulgari, dar si asiatici. Studiul arata ca indemnul de a stringe bani albi pentru zile negre este inteles foarte diferit in lume. In general, oamenii cam arunca cu banii.

Bani aruncati pe lucruri neimportante

Sondajul releva ca recomandarea potrivit careia este bine sa pui deoparte cam 10% din venituri este urmata in proportie covirsitoare de asiatici. Cei mai economi sint americanii, germanii, taiwanezii si cei din Singapore. La polul opus, se situeaza, data fiind si marimea economiilor bulgarii si sirbii, si pe-aproape si romanii. Daca nu economisesti, inseamna ca esti dispus sa cheltui. In proportie de 90%, cei intrebati pe ce cheltuiesc banii au raspuns ca pe lucruri fara importanta sau, cum se zice pe romaneste, A"pe prostiiA". Vacantele si hainele conduc in topul unor astfel de cheltuieli. Mai mult de-atit, studiul arata ca si economiile realizate sint destinate in majoritate si-n ultima instanta tot pentru a fi repede cheltuite.

Din acest punct de vedere, o treime dintre romani, alaturi de nemti si spanioli se arata dispusi sa-si cheltuiasca economiile pentru satisfacerea unor extravagante. In ceea ce priveste dispozitia de indatorare in scopul cumpararii de bunuri de consum, romanii sint lideri autoritari (42%) urmati de bulgari si sirbi.

Pusculita versus bacsis

Sa pui maruntul la pusculita, sa-l lasi bacsis, sau sa-l cheltuiesti cit mai repede cu putinta. Lasind la o parte erodarea increderii in marunt din cauza inflatiei, romanii apar in studiu ca dispusi sa lase monezile bacsis, decit sa le puna in pusculita. Din acest punct de vedere ocupam locul trei intre cele 11 state din studiu, dupa portughezi si sirbi. Cum era de asteptat, doar 0,2% din nemti sint dispusi sa lase bacsis restul primit.

Cotidianul