Romanii prinsi muncind la negru in Marea Britanie vor fi amendati cu o mie de lire

Miercuri, 25 Octombrie 2006, ora 11:25
1059 citiri

Romanii si bulgarii care vor fi prinsi muncind la negru in Marea Britanie vor fi amendati pe loc cu 1.000 de lire, iar angajatorii lor risca amenzi de pana la 5.000 de lire, potrivit propunerilor prezentate marti de ministrul de interne John Reid, relateaza presa britanica.Cetatenii UE au dreptul la libera circulatie si nu pot fi expulzati decat daca au comis o infractiune grava, prin urmare, singura sanctiune impotriva unui muncitor la negru va fi o amenda de 1.000 de lire, scrie The Daily Telegraph.

Potrivit propunerilor anuntate marti de ministrul de interne, John Reid, circa 1.800 de muncitori calificati si 20.000 de muncitori necalificati din Romania si Bulgaria vor primi permise de munca in Marea Britanie, precizeaza The Times. Guvernul a recunoscut ca va fi greu de monitorizat respectarea acestor restrictii si ca nu are posibilitatea de a expulza muncitorii ilegali, potrivit The Times, care subliniaza ca Ministerul de Interne nu a fost in masura sa spuna ce se va intampla cu un imigrant ilegal care nu plateste amenda.

Desi John Reid a promis amenzi nelimitate pentru angajatorii care sunt prinsi ca folosesc muncitori romani si bulgari la negru, statisticile Ministerului de Interne arata ca, incepand din 2001, numai 24 de angajatori au fost trasi la raspundere juridic pentru un asemenea delict.

Noul sistem de amenzi si cote pentru muncitorii necalificati vizeaza sa consolideze restrictiile, decise in urma ingrijorarii publice si parlamentare in legatura cu imigratia.

Aproximativ 10.000 de noi imigranti sunt de asteptat sa vina in Marea Britanie pentru a munci pe cont propriu (self-employed), precizeaza The Times.

Reid a spus ca angajarea la negru a muncitorilor duce la exploatare si nu va fi tolerata, dar, in privat, oficiali din Ministerul de Interne recunosc ca guvernul are mari dificultati in a-i impiedica pe bulgari si romani sa calatoreasca in Marea Britanie si sa-si gaseasca slujbe la negru.

De altfel, opozitia si unii avocati au atras atentia ca aplicarea masurilor restrictive anuntate este imposibil de controlat. David Davis, ministru de interne in "cabinetul din umbra" al conservatorilor, l-a criticat pe Reid ca a anuntat marti restrictiile in Camera Comunelor printr-o declaratie scrisa si nu a venit personal in Camera, pentru a putea fi interpelat. "Prin urmare, nu am putut sa-l intrebam cum va contracara marile lipsuri pe care le contine acest anunt", a spus Davis, citat de The Times.

NewsIn