Romanii nu redirectioneaza cele 2 procente din impozit catre ONG-uri

Vineri, 15 Mai 2009, ora 11:39
1484 citiri
Romanii nu redirectioneaza cele 2 procente din impozit catre ONG-uri

Doar 12,8% din totalul contribuabililor romani, respectiv 964.983 de persoane fizice, au solicitat virarea unei sume de pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil, datorat in anul 2007 , catre organizatiile neguvernamentale, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Fundatia SMURD a adunat anul trecut, din sumele virate reprezentand 2% din impozitul pe venit, peste un milion de euro, in conditiile in care suma totala acordata ONG-urilor pe aceasta cale a fost, in 2008, de aproximativ 11,6 milioane de euro (48,7 milioane lei). Fundatie este specializata in acordarea primului ajutor, resuscitarea si descarcerarea victimelor accidentelor de orice natura, operatiunilor de salvare precum si transportului victimelor la prima unitate medicala.

Tot anul trecut, campania "2%", derulata de organizatia Salvati Copiii sub sloganul "Deschide-i prima carte" si avand ca obiectiv acordarea accesului la educatie pentru copiii afectati de saracie, a dus la strangerea sumei de 103.587 de lei, bani ce au fost folositi in folosul a 423 copii din 18 comunitati defavorizate. Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala nationala, care, din 1990, promoveaza drepturile copilului in Romania bazandu-se pe activitatea voluntara a membrilor sai.

Salvati Copiii Romania desfasoara programe in beneficiul tuturor copiilor, dar acorda o atentie deosebita celor aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati, copiii cu dizabilitati etc. Anual, peste 30.000 de copiii sunt implicati in programele organizatiei.

In 2008, catre S.O.S. Satele Copiilor Romania, aproximativ 1.500 de contribuabili au directionat catre aceasta organizatie circa 40.000 euro din impozitul pe venit. "Anul acesta, avem cunostinta ca mai mult de 4.000 de persoane au completat formularul pentru redirectionare in favoarea asociatiei noastre", spune Cristina Ionescu, Fund Raising and Public Relations la S.O.S. Satele Copiilor Romania. Organizatia are ca misiune ajutarea copiilor ajunsi in dificultate intr-un mediu familial, prin oferirea unei familii substitutive, monoparentala, in cadrul Satelor S.O.S., pana cand devin tineri independenti si autonomi sau pana la reintoarcerea lor in familia biologica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani, #impozit, #ong , #Romania