Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii cred ca vor trai mai prost in 2011

Romanii cred ca vor trai mai prost in 2011

Mai mult de doua treimi dintre romani spuneau in decembrie 2010 ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce doar 6% credeau ca aceasta este mai buna, potrivit unui Barometru de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana, anunta NewsIn.

Potrivit studiului, 2010 a fost anul cel mai puternic marcat de pesimism din ultimii zece, indicele general de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului atingand o medie anuala de -54.

Astfel, mai mult de doua treimi dintre romani spuneau luna trecuta ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce doar 6% credeau ca aceasta este mai buna.

In privinta perspectivelor financiare, mai mult de jumatate dintre romani spun ca acestea se vor inrautati, cu 20 procente mai multi decat in decembrie 2009, dar cu 10% mai putini decat in lunile de vara 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Exista totusi si aproape 15% optimisti.

Studiul GfK mai arata ca 87% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres anul trecut fata de 2009. Numai pentru 1,5% dintre romani situatia a cunoscut o imbunatatire in ultimul an, in vreme ce sperantele pentru 2010 sunt si ele destul de reduse, 8% asteptand sa le mearga mai bine.

Si in ceea ce priveste asteptarile privind evolutia inflatieise remarca o tendinta negativa.


"Mai multi romani decat in decembrie 2009 estimeaza o crestere de preturi in 2011 - 72% fata de doua treimi care credeau acest lucru in urma cu un an. Si referitor la inflatia pe anul trecut, cu 10% mai multi concetateni decat in decembrie 2009 constata in ultima luna din 2010 ca preturile au fost mai ridicate fata de anul anterior", se arata in studiu.

Luna decembrie este o luna usor mai optimista insa atunci cand vine vorba de perspectivele privind somajul, potrivit GFK. Cifrele din 2009 si 2010 arata aproape identic - cu o medie a pesimistilor plasata in lunile ianuarie - noiembrie la 84% sau 85% versus cea din luna decembrie, cu procente ale celor care vad o inrautatire a situatiei in urmatoarele 12 luni reduse la 78%, respectiv la 80%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1006 ori
Citeste mai multe despregfk romani situatia financiara