Romanii considera ca statul trebuie sa rezolve problemele sociale

Luni, 14 Iunie 2010, ora 09:53
1215 citiri
Romanii considera ca statul trebuie sa rezolve problemele sociale

Romanii nu pot alege care dintre problemele sociale ar trebui rezolvate cu prioritate si considera ca acestea trebuie solutionate in principal de catre stat, si in ultimul rand de catre ei insusi, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights pentru MEDIAFAX.

Participantii la sondaj au afirmat in proportie de peste 80% ca sustinerea sistemului de sanatate prin spitale mai curate, dotate cu aparatura si medicamente necesare, crearea de locuri de munca pentru tineri, identificarea si promovarea copiilor talentati, copii orfani, mediul inconjurator si promovarea culturii, istoriei, peisajelor si traditiilor Romaniei ar trebui rezolvate cu prioritate.

Prin urmare, pentru romani toate probleme sociale au un grad ridicat de importanta si sunt dorite a fi solutionate.

Totusi, romanii considera intr-o proportie usor mai ridicata ca problemele sistemului sanitar si crearea de locuri de munca pentru tineri sunt chestiuni care ar trebui rezolvate cu prioritate.

La polul opus, romanii acorda un nivel usor mai scazut de atentie mediului inconjurator, precum si promovarii culturii si istoriei Romaniei.

Pentru rezolvarea problemelor sociale, peste 80% dintre respondenti au afirmat ca solutionarea acestora revine statului si institutiilor statului, precum si primariilor si institutiilor locale.

In clasamentul institutiilor si categoriilor de persoane care sunt cele mai potrivite pentru a se implica in rezolvarea problemelor sociale, cea mai joasa treapta este ocupata chiar de romani, care considera ca toate acestea sunt responsabilitatea altora, nu a lor.

"Doar 44% dintre romanii din mediul urban se declara ca fiind printre cei in putere sa faca o schimbare. Mai mult, nici companiile private nu sunt considerate de catre romani ca ar avea mari obligatii in acest sens, si doar 46% dintre respondenti cred ca ar trebui ca si acestea sa se implice in problemele sociale ale tarii", potrivit studiului 360insights.

Un procentaj mai ridicat de respondenti sustin ca solutionarea problemelor sociale este sarcina organizatiilor non-guvernamentale (54%), a oamenilor influenti, bogati si celebri din Romania (59%) sau a canalelor media (68%).

Astfel, romanii au pareri impartite in ceea ce priveste implicarea propriu-zisa in rezolvarea problemelor sociale.

O parte dintre ei sustin ca nu se implica in activitati dedicate chestiunilor sociale din cauza ca nu li s-a ivit ocazia, ca nu au timp sau ca sunt prea ocupati cu propriile probleme.

Mai mult, exista si persoane care isi explica refuzul de a se implica spunand ca nu cred in puterea exemplului oferita de individ si de aceea asteapta actiuni din partea statului.

"De aceasta parte sunt persoanele cu nivel scazut de educatie, precum si varstnicii. In cealalta tabara, atitudinea pozitiva si increderea in puterea exemplului corespunde in principal oamenilor cu un nivel inalt de educatie, dar si celor care au venituri inalte. De asemenea, persoanele care au copii sunt mai deschise catre acest subiect si dispuse intr-o masura mai mare sa isi aduca aportul pentru a contribui la o schimbare", se mai arata in studiul 360insights.

Sondajul a fost realizat in perioada aprilie - mai 2010 pe un esantion de 800 de respondenti din mediul urban, cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#educatie, #probleme, #rezolvare, #sanitar, #sistem, #sociale, #stat , #Romania