Romania va semna un acord de cooperare cu Elvetia

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 00:16
1218 citiri
Romania va semna un acord de cooperare cu Elvetia

Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hurzeler, a declarat, marti, ca tara sa va semna cu Romania, in august, un acord de cooperare de 130 de milioane de euro, desfasurat pe cinci ani, in mai multe domenii, printre care si combaterea criminalitatii informatice, potrivit Mediafax.

Romania si Elvetia vor semna, in 26 august, a spus ambasadorul Elvetiei in Romania, prezent la conferinta "Modele si abordari in combaterea criminalitatii informatice si in investigatiile digitale", desfasurata la Bucuresti.

Livio Hurzeler a mentionat dorinta de a ajuta Romania in lupta contra criminalitatii informatice, declarand ca atat Guvernul elvetian, cat si Ambasada Elvetiei in Romania ii sprijina pe romani pentru a-si imbunatati securitatea.

"Elvetienii urasc insecuritatea si au reflexul de a crea securitate", a spus ambasadorul Hurzeler. De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica, aratat ca, in noul Cod penal, exista un capitol special, referitor la infractionalitatea informatica.

La randul sau, secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, a mentionat preocuparea autoritatilor romane in combaterea fenomenului criminalitatii informatice, apreciind infractiunile informatice ca fiind "definitia clasica a razboiului asimetric", adica maximul de efect cu minumul de resurse ce pot duce la colapsul unui stat "fara a fi trimis un soldat la granita".

Totodata, directorul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate a IGPR, Catalin Dragota, a spus ca cele mai multe infractiuni din acest domeniu in Romania sunt fraudele informatice si skimming-ul, adica metoda de copiere a cardurilor prin instalarea la bancomate a unor dispozitive ilegale, pentru ca grupurile infractionale sunt organizate de capi ai lumii interlope, care racoleaza tineri informaticieni.

"Toate eforturile ofiterilor de politie ar fi inutile fara structura DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), care este un model de cooperare, de foarte multe ori dat exemplu pentru celelalte structuri ale statului", a mai spus Dragota.

Ministerul Justitiei, in parteneriat cu Institutul National al Magistraturii si cu Institutul Multimedia Romano-Elvetian, Institutul Elvetian Contra Criminalitatii Economice si Haute Ecole de Gestion, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a organizat, marti, conferinta "Modele si abordari in combaterea criminalitatii informatice si in investigatii digitale".

In debutul conferintei a fost semnat parteneriatul dintre Ministerul Justitiei si Institutul Multimedia Romano-Elvetian, pentru pregatirea si derularea proiectului de formare profesionala in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice.

"Documentul isi propune facilitarea cooperarii in cadrul proiectului de formare a specialistilor in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice din Romania, initiat de catre Institutul de lupta contra criminalitatii economice (ILCE) - institut de formare si cercetare din cadrul Universitatii de stiinte aplicate, Haute Ecole de Gestion Arc (HEG-Arc) din Neuchatel, si Institutul Multimedia Romano - Elvetian - centru de formare in domeniul Internetului si tehnologiilor mobile", explica Ministerul Justitiei.

Proiectul se inscrie in obiectivul general al luptei contra criminalitatii informatice in Romania si urmareste asigurarea transferului de expertiza si metodologie de la ILCE Elvetia in Romania.

Initiativa este o premiera pentru Romania si se adreseaza tuturor actorilor interesati de combaterea fenomenului criminalitatii informatice, atat din mediul judiciar, cat si din politie, administratie si mediul privat.

Proiectul este sustinut de Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul National de Magistratura, Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara si Tribunalul Hunedoara. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #elvetia, #colaborare, #acord , #Romania