Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va contribui mai putin la bugetul UE

Romania va contribui mai putin la bugetul UE

Contributia Romaniei la bugetul UE din acexst an va fi redusa cu 24,8 milioane euro, dupa ce datele finale au indicat ca Uniunea a incheiat 2009 cu un excedent de 1,9% din valoarea totala a bugetului, a anuntat vineri Bruxelles-ul, transmite NewsIn.

Astfel, sumele cu care cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene vor contribui la bugetul comunitar in acest an vor fi diminuate in total cu 2,25 miliarde euro.

In acest an, contributia Romaniei la bugetul UE a fost calculata la aproape 1,4 miliarde euro.

Reducerile cele mai mari in 2010 vor fi aplicate la contributiile Germaniei (459,1 milioane euro), Frantei (371,6 milioane euro), Marii Britanii (306,2 milioane euro), Italiei (287,9 milioane euro) si Spaniei (196,2 milioane euro).

Contributiile statelor membre la bugetul UE vor fi reduse cu valori mici in cazul Maltei (1,1 milioane euro) si Estoniei (2,5 milioane euro), Comisia Europeana precizand ca ajustarile au fost facute pe baza produsului intern brut (PIB) al fiecarui stat membru.

"Bugetul anual al UE trebuie sa fie echilibrat la finalul exercitiului (sa nu inregistreze nici deficit, nici excedent). Ca urmare, orice excedent este varsat in mod automat bugetului din anul urmator, ceea ce duce la reducerea contributiilor pentru statele membre", precizeaza CE.

In 2008, excedentul fusese de 1,5% din bugetul total.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1077 ori
Citeste mai multe despreromania buget ue