Romania va acorda ajutoare de stat pentru procesarea produselor agricole

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 16:38
1345 citiri
Romania va acorda ajutoare de stat pentru procesarea produselor agricole

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit din partea Comisiei Europene decizia prin care poate acorda ajutoare de stat pentru procesarea produselor agricole si forestiere, a anuntat joi institutia. 

Decizia a fost adoptata in urma demersurilor intreprinse de catre Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), incepand cu data de 22 octombrie 2009, cand Romania a notificat Comisiei Europene schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole si forestiere.

Numarul estimat de beneficiari ai acestui tip de sprijin se ridica la aproximativ 550 de intreprinderi, respectiv microintreprinderi si IMM-uri, potrivit Mediafax.

Valoarea totala a bugetului planificat al schemei se ridica la suma de 200 de milioane de euro.

"De exemplu, un potential beneficiar va putea primi sprijin in cadrul acestei scheme de ajutor de stat daca proiectul de investitii sprijinit va avea drept rezultat infiintarea unei noi unitati de procesare, extinderea unei unitati existente, diversificarea productiei in vederea obtinerii altor produse noi sau schimbarea fundamentala a procesului general de productie al unitatii deja existente", se arata in comunicat.

Sustinerea financiara de catre stat a productiei de carne de porc si pasare, oua, sfecla de zahar, orez, in, canepa, soia sau tutun, dar si subventionarea motorinei pentru lucrari agricole si a energiei pentru irigatii au incetat de la 1 ianuarie 2010. 

#agricole, #ajutoare, #de, #produse, #stat , #Romania