Romania - ultimul loc in ECE in privinta perspectivelor economice

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 09:48
1445 citiri
Romania - ultimul loc in ECE in privinta perspectivelor economice

Asteptarile expertilor financiari privind perspectivele economiei Romaniei in urmatoarele sase luni au scazut cu 4,5 puncte in luna octombrie, la 25,5 puncte, minimul din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

Evaluarea situatiei economice actuale din Romania este, de asemenea, cea mai precauta din regiune, dupa o scadere de 17,9 puncte, la -70,8 puncte in luna octombrie, se arata intr-un comunicat al ZEW, informeaza Mediafax.


In pofida estimarilor pesimiste privind economia, specialistii au apreciat pozitiv piata de capital romaneasca.


Aprecierile expertilor consultati de ZEW privind evolutia indicelui BET al pietei de capital romanesti au crescut cu 1,25 puncte, la 20 de puncte in octombrie, maximul din Europa Centrala si de Est.


Analistii au apreciat climatul economic din Europa Centrala si de Est in urmatoarele sase luni cu 50,9 puncte, in crestere cu 12,1 puncte fata de luna trecuta, in timp ce perceptia situatiei actuale a scazut cu 9,3 puncte, la -56,6 puncte.


O majoritate clara de 54,7% din specialistii inclusi in sondajul realizat de ZEW, in cooperare cu grupul financiar Erste, se asteapta la o recuperare economica in urmatoarele sase luni, doar 3,8% prognozand o evolutie negativa.


Asteptarile privind economia zonei euro in urmatoarele sase luni au urcat cu 11,9 puncte, la 56,6 puncte.


Aprecierile privind situatia prezenta a economiei au scazut in octombrie cu 6,5 puncte, la 43,4 puncte.


Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrala si de Est, respectiv Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#capital, #economie, #piata, #romania, #situatie , #Romania