Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, ultimul loc din UE, in topul celor mai bune state

Romania, ultimul loc din UE, in topul celor mai bune state

Romania se afla pe locul 39 intr-un top al celor mai bune 100 de state, realizat de revista Newsweek, in care este devansata de toate statele din Uniunea Europeana, fiind luati in calcul factori precum educatia, asistenta medicala, calitatea vietii, dinamismul economic si mediul politic, potrivit Mediafax. 

Statul Cipru, membru al UE, nu a fost inclus in clasament. Imediat inaintea Romaniei s-a plasat Bulgaria, in timp ce pe pozitia 40 se afla statul Kuweit. La realizarea topului, Newsweek a luat in considere factori precum educatia, asistenta medicala, calitatea vietii, dinamismul economic si mediul politic.

Romania se afla pe locul 49 in privinta educatiei, pe 50 in cazul sanatatii, pe 38 in cel al calitatii vietii. In cazul dinamismului economic, Romania s-a plasat pe locul 56, iar in privinta mediului politic pe 36.

Analiza sistemului educatiei include factori cum ar fi studiile internationale PISA, eficienta si nivelul general de educatie al populatiei.

Romania este devansata in acest domeniu de Venezuela, dar si de Bulgaria, care ocupa locul 42. Evaluarea sectorului sanatatii ia in considerare numarul anilor de viata fara boli sau dizabilitati ai unui cetatean. In acest caz, Romania este la egalitate cu Oman si devansata de China.

Bulgaria se afla si in aceasta privinta pe locul 42. La analiza calitatii vietii au fost evaluate egalitatea intre sexe, ponderea populatiei sarace, distributia averilor, rata de suicid, calitatea mediului si ponderea populatiei active.

Si in acest caz Romania, aflata pe locul 38, a fost devansata cu un loc de Bulgaria. Dinamismul economic a fost evaluat in functie de cresterea PIB, ponderea serviciilor si productiei industriale in PIB, inovatiile, accesul pe piata al companiilor noi si marimea pietei bursiere.

Bulgaria s-a plasat cu doua pozitii inaintea Romaniei, respectiv pe locul 54. Calitatea mediului politic a fost masurata prin compararea libertatii democratice, proportia de cetateni implicati in alegeri si stabilitatea politica. Romania a devansat in aceasta privinta Bulgaria, care ocupa locul 38.

Clasamentul realizat de revista americana este condus de Finlanda, urmata de Elvetia si Suedia. Statele Unite s-au plasat pe pozitia 11.

La sfarsitul topului se afla statele africane Burkina Faso, Nigeria si Camerun. Dintre statele europene care s-au plasat in urma Romaniei se numara Ucraina (locul 49), Rusia (locul 51), Turcia (locul 52) si Albania (locul 57). 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1543 ori
Citeste mai multe despreromania top state ue educatie sanatate politica