Romania, solicitata sa respecte calitatea aerului

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:40
1107 citiri
Romania, solicitata sa respecte calitatea aerului

Comisia Europeana (CE) solicita Romaniei sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul, in domeniul calitatii aerului, intrucat aceasta nu a comunicat Comisiei transpunerea la nivel national a legislatiei respective, informeaza NewsIn.

CE a facut aceeasi solicitare si pentru alte opt state membre: Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia si Spania.

Potrivit Comisiei, celor noua state li s-a adresat un aviz motivat, la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Poto?nik.

Acestea au la dispozitie doua luni pentru a se conforma avizului.

Daca masurile necesare nu sunt adoptate, CE poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

In conformitate cu Directiva ce revizuieste legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator, statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010 si sa informeze Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.

Pentru ca cele noua state nu au comunicat Comisiei masurile relevante in acest sens, aceasta le-a adresat, la 16 iulie 2010, o scrisoare de punere in intarziere.

Directiva 2008/50/EC revizuieste legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator in scopul reducerii poluarii la niveluri care sa reduca la minimum efectele nocive asupra sanatatii umane si asupra mediului si in scopul ameliorarii informatiilor furnizate publicului in legatura cu riscurile pe care le implica poluarea.

Aceasta directiva introduce o limita a concentratiilor din aer ale pulberilor in suspensie intrucat se considera ca aceste particule - emise de o gama larga de surse printre care vehiculele care utilizeaza motorina, diferite procese industriale si boilerele de uz casnic - sunt in prezent poluantii atmosferici cei mai periculosi pentru sanatatea oamenilor.

Directiva nu modifica standardele existente privind calitatea aerului in cazul a sapte poluanti, dar ofera statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste respectarea unora dintre acestea - inclusiv limitele prevazute in cazul particulelor mai grosiere (cunoscute sub denumirea de PM10), cu efect de la inceputul anului 2005 - in zone in care acestea s-au confruntat cu dificultati. 

#aer, #calitate, #ce, #legislatie, #mediu, #protectie , #Romania