Romania si Ungaria au aprobat proiecte de cooperare transfrontaliera de 13 milioane de euro

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:44
1249 citiri
Romania si Ungaria au aprobat proiecte de cooperare transfrontaliera de 13 milioane de euro

Romania si Ungaria au selectat 90 de proiecte din cele 196 depuse in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera dintre cele doua state, care vor primi finantare din fonduri europene de 13 milioane de euro, a anuntat, miercuri, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Primul apel de proiecte a fost lansat la sfarsitul anului trecut si s-a adresat in special proiectelor care pregatesc investitii de amploare (realizarea de studii, planuri), dar si celor care vizeaza activitati de stimulare a cooperarii,a schimbului de experiente si parteneriatelor in domenii precum transportul, comunicatiile, protectia mediului, piata fortei de munca, cercetarea-dezvoltarea, inovatia, educatia, sanatatea si cooperarea intre comunitati, informeaza Mediafax.

Fiecare proiect va fi implementat in cooperare de catre parteneri romani si maghiari. Demararea implementarii primelor proiecte, precum si semnarea primelor contracte de finantare urmeaza a avea loc incepand cu luna septembrie.

Cel de-al doilea apel de proiecte dispune de fonduri in valoare de peste 104 milioane de euro.

Comitetul Comun de Selectie a propus spre a fi elaborate in detaliu 120 de Note Conceptuale (concepte de proiecte), insa decizia finala privind acordarea finantarii va putea fi luata doar dupa incheierea celei de a doua etape a selectiei.

Valoarea totala a a finantarii solicitate prin cele 120 de note se ridica la 185,5 milioane de euro.

Al doilea apel de proiecte ofera oportunitati de finantare pentru proiecte concrete de infrastructura, dar si pentru proiecte de investitii la scara redusa in aria eligibila.

Se preconizeaza constructia si reabilitarea mai multor drumuri de legatura si a unor rute de biciclete, infiintarea mai multor centre de dezvoltare a afacerilor si a unor centre de cercetare.

Printre altele, vor putea fi demarate mai multe proiecte care vizeaza protectia mediului, dezvoltarea in comun a sistemului de aparare impotriva inundatiilor si de gospodarire a apelor, modernizarea tehnologiilor regionale de management a deseurilor si a serviciilor medicale, precum si prevenirea si tratamentul diferitelor boli si afectiuni in zona de frontiera romano-maghiara.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania ofera sprijin financiar pentru dezvoltarea comuna a zonei de frontiera romano-maghiare in intervalul 2007-2013.

Zona de frontiera eligibila cuprinde judetele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Bekes si Csongrád pe partea ungara si judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis pe partea romana.

 

#romania, # ungaria, # investitii, # coperare , #Romania