Romania si Bulgaria fac front comun pentru Schengen

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 13:53
1342 citiri
Romania si Bulgaria fac front comun pentru Schengen

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca cele doua comisii pentru Schengen din Parlamentul Romaniei si din Adunarea Nationala a Republicii Bulgaria vor colabora mai strans pentru ca cele doua tari sa aiba pozitii si opinii comune in ce priveste intrarea in spatiul Schengen.

"Am decis sa colaboram mai strans la nivelul Parlamentelor celor doua tari, iar din proiectul de cooperare stransa dintre noi va face parte proiectul Schengen. Romania si Bulgaria sunt in acest moment capabile oricand sa intre in spatiul Schengen, indeplinind toate criteriile tehnice, de aceea comisiile noastre Schengen din Parlamentul bulgar si cel al Romaniei isi vor intari cooperarea si colaborarea in urmatoarea perioada, astfel incat sa avem pozitii comune si opinii comune", a afirmat Zgonea la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea pe care a avut-o, impreuna cu premierul Victor Ponta, cu presedintele Adunarii Nationale a Republicii Bulgaria, Mihail Raikov Mikov.

Colaborarea se extinde si pe problema MCV

Zgonea a adaugat ca un al proiect important din cadrul acestei cooperari va fi cel privitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare iar la Camera Deputatilor va fi infiintata o subcomisie in cadrul Comisiei juridice care va lucra in acest scop, o comisie similara urmand a fi infiintata si in Parlamentul bulgar.

"Un alt lucru important pentru noi si Bulgaria este transformarea cooperarii parlamentare a statelor din sud-estul Europei intr-o adunare parlamentara. O adunare parlamentara in aceasta zona a noastra, a Balcanilor, inseamna o voce din regiune pentru regiune. Al doilea proiect concret, cu resurse financiare si care poate sa genereze locuri de munca este cooperarea pe Strategia Dunarii iar noi consideram ca acest curs al Dunarii inferioare este un instrument exceptional pentru a absorbi fonduri europene si a atrage investitii. Sunt proiecte de peste 40 de miliarde de euro in care Romania si Bulgaria sunt parte si noi, ca parlamente nationale, trebuie sa lucram cat mai strans. Ultimul proiect este Sinergia Marii Negre, care trebuie sa treaca intr-un plan concret, astfel incat sa genereze resurse financiare, schimburi culturale si turism in aceasta zona extrem de importanta a Europei si a celor doua tari", a subliniat presedintele Camerei Deputatilor.

#romania schengen, #Romania MCV, #colaborare Bulgaria , #Romania