Romania si Bulgaria au fost legate de cel mai lung pod peste Dunare

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:28
5540 citiri
Romania si Bulgaria au fost legate de cel mai lung pod peste Dunare

Ultimul segment al podului Calafat-Vidin a fost instalat sambata, scrie cotidianul sofiot 24 Ceasa, in editia sa de luni.

In partea navigabila a fluviului au fost instalate 178 de segmente cu o greutate de pana la 240 tone fiecare, in partea nenavigabila sunt 300 de segmente, dar mai mici, ajungand pana la 120 de tone.

Acum, traversarea Dunarii pe pod este posibila si de aceea politia de frontiera il controleaza deja pentru a preveni eventuale tentative de trecere ilegala a frontierei de stat, scrie publicatia electronica Dnevnik.

Cu o lungime de 1.791 de metri, el este cel mai lung pod peste Dunare. Lucrarile de finalizare a constructiei vor trebui efectuate pana la sfarsitul anului, dar daca temperatura scade, acestea pot fi amanate pentru primavara anului viitor cand conditiile meteorologice vor fi mai favorabile.

Postul national de televiziune de la Sofia il citeaza pe Julio Ruiz, director-adjunct al companiei spaniole FCC, care afirma ca podul va facilita nu numai traficul rutier si feroviar, dar va fi folosit si pentru transport de electricitate, internet si alte comunicatii. Dupa deschiderea podului, distanta intre Vidin si Calafat va fi parcursa in cateva minute, iar drumul dintre Asia si centrul si vestul Europei va deveni mai scurt.

Premierii Romaniei si Bulgariei, Victor Ponta si Boiko Borisov, vor traversa podul Calafat-Vidin pe 24 octombrie. Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, este de asemenea invitat pentru a inspecta podul impreuna cu cei doi ministri, noteaza presa sofiota.

Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, are doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Costul constructiei, care pana in anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro pana la finalizarea proiectului.

In acest moment, intre Romania si Bulgaria exista un singur pod peste Dunare, intre Giurgiu si Ruse.

#pod Dunare Romania Bulgaria, #Calafat Vidin pod Dunare, #investitie pod Dunare , #Romania