Romania si alte 8 tari est europene vor sa blocheze emiterea de eurobond-uri

Joi, 26 Februarie 2009, ora 14:10
1376 citiri
Romania si alte 8 tari est europene vor sa blocheze emiterea de eurobond-uri

Noua tari din Europa de Est, printre care si Romania, vor sa incerce sa blocheze proiectul de emitere a obligatiunilor zonei euro.

De cealalta parte tarile bogate din Uniunea Europeana vor sa emita eurobond-uri chiar daca Polonia avertizeaza ca acest lucru ar crea o ruptura intre vestul si estul Europei, informeaza The Money Channel.

"Vrem sa blocam proiectul eurobond-ului. Facem totul pentru a evita o Europa cu doua parti, iar o emisiune de obligatiuni exclusiv pentru zona euro ar face exact acest lucru", a declarat Grzegorz Schetyna, vicepremierul Poloniei.

Acesta a obtinut si sprijinul Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Lituaniei, Estoniei, Romaniei si Bulgariei.

Grupul intentioneaza sa atraga in coalitia celor care se opun ideii de eurobond pentru Europa si statele nordice impreuna cu Germania.

"Summitul de la Bruxelles de pe 1 martie trebuie sa arate ca Europa vorbeste cu o singura voce, in ciuda faptului ca efectele crizei difera de la stat la stat", a declarat ministrul pentru afaceri europene al Poloniei, Miko?aj Dowgielewicz.

Emisiunea de obligatiuni pentru zona euro ar permite unor state membre mai sarace sa beneficieze de imprumuturi avantajoase.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#blocare, #emisiune, #euro, #obligatiuni, #proiect, #romania, #zona , #Romania