Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania scapa neatinsa de Moody's

Romania scapa neatinsa de Moody's


Continuarea sprijinului de la UE-FMI-Banca Mondiala (BM) si respectarea conditiilor din acordul cu institutiile internationale sustin ratingul Romaniei, impiedicand ca situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice.

La inceputul saptamanii trecute premierul Emil Boc si cabinetul acestuia si-au dat demisia, ca urmare a protestelor dupa doi ani de masuri de consolidare fiscala.

In pofida incertitudinii, in aceeasi zi, FMI a anuntat ca se asteapta ca acordul preventiv, semnat de Romania cu Fondul, UE si BM, sa continue, potrivit unei analize Moody's.

Moody's se asteapta ca noul guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, sa respecte politicile FMI.

"Ne asteptam ca Mihai Ungureanu si cabinetul sau (...) sa ramana in functie pana la alegerile din toamna. Declaratiile publice ale lui Ungureanu si alegerile sale in privinta ministrilor Economiei si de Finante arata ca este putin probabil in aceasta perioada politicile (guvernamentale, n.r.) sa devieze de la calea prescrisa de FMI", noteaza analistul Moody's Atsi Sheth.

Asteptarile pentru continuarea sprijinului de la UE-FMI-BM si respectarea conditiilor din acordul preventiv sustin ratingul Romaniei, intrucat vor impiedica situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice si vor oferi in continuare o asigurare financiara, calmand in acelasi timp si temerile pietelor financiare, cauzate de schimbarea de guvern.

Reformele structurale si fiscale adoptate de Romania au imbunatatit perceptia pietelor internationale de obligatiuni privind riscul tarii

Reformele structurale si fiscale adoptate de Romania de la semnarea primului acord cu FMI, in 2009, au imbunatatit perceptia pietelor internationale de obligatiuni privind riscul tarii, situatie evidenta la vanzarea de obligatiuni in dolari la inceputul lunii februarie.

"Mentinerea increderii pietei este importanta pentru a acoperi necesarul de refinantare in viitor", potrivit analizei Moody's.

In timp ce datoria Romaniei, de 34% din PIB, este modesta, structurarea pe termen scurt lasa Guvernul cu un necesar de refinantare de 12% din PIB in acest an si in 2013.

"Indeplinirea criteriilor din acordul preventiv este cruciala, intrucat FMI, UE si BM sunt o potentiala sursa de refinantare", afirma Sheth.

Protestele antiausteritate ar putea fi diluarea sau intarzierea unor reforme in acest an

Protestele antiausteritate au ridicat piedici in calea implementarii unor noi reforme structurale. Impactul ar putea fi diluarea sau intarzierea unor reforme in acest an, dar nu deraierea intregii agende de consolidare fiscala si reforme structurale. Motivul este ca orice guvern, indiferent de formula, este improbabil sa riste pierderea sustinerii FMI, UE si BM, care ar afecta perspectivele de crestere economica.

In plus, ca o recunoastere a provocarilor politice din Romania si a dificultatilor din zona euro, care afecteaza Romania, FMI ar putea relaxa unele conditii, atata timp cat politicile avanseaza intr-o directie pozitiva.

In consecinta, reformele planificate in domeniile energiei si sanatatii ar putea fi mai lente si mai blande asupra popultiei, situatie care ar atenua resentimentele protestatarilor, considera analistul Moody's.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1040 ori