Romania risca un nou infringement in sectorul energetic

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:04
1462 citiri
Romania risca un nou infringement in sectorul energetic

Romania risca un nou infringement in sectorul energetic, din cauza ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) este subordonata premierului, au declarat surse europene pentru televiziunea publica, informeaza NewsIn.

Astfel, surse europene au declarat pentru TVR ca nemultumirile sunt generate de faptul ca ANRE isi pierde independenta, pentru ca este subordonata premierului si este finantata din bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Comisia Europeana ar fi cerut de mai multe ori clarificari in legatura cu soarta Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, iar dupa ce au venit si lamuririle, Comisia nu s-a aratat prea convinsa de argumentele primite, spun sursele europene.

ANRE a fost trecuta in 2009 in subordinea primului-ministru, lucru care, in opinia Comisiei, ii anuleaza independenta financiara si decizionala, iar acest lucru este contrar normelor europene.

Initial, Autoritatea se autofinanta si nu era subordonata premierului, ci se afla in coordonarea sa.

"Comisia ar putea deschide foarte curand impotriva Romaniei asa numita procedura de infringement, adica mecanismul de sanctionare in caz de incalcare a legislatiei.

Autoritatile de la Bucuresti nu si-au exprimat public, deocamdata, un punct de vedere, desi TVR a solicitat acest lucru. Deja pe energie mai avem doua asemenea proceduri ajunse in ultima faza, inainte de procesul la Curtea de Justitie.

Autoritatile romane nu sunt suficient de transparente in privinta accesului la retelele de transport, gaz si electricitate", a declarat corespondentul TVR la Bruxelles.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Marlene Holzner, a declarat ca nu exista transparenta si in general alte companii sau companiile straine nu pot folosi conductele de gaz pentru ca legea nu permite.

"Dorim schimbarea prevederilor, astfel incat sa existe competitie, iar consumatorii sa poata alege preturile cele mai mici", a spus Marlene Holzner.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procedura infringement, #sector energetic, #anre , #Romania