Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania risca sa devina "Ferentarii Europei", din punct de vedere energetic

Romania risca sa devina "Ferentarii Europei", din punct de vedere energetic

Romania ar trebuie sa se hotarasaca cat mai repede daca va sustine aprovizionarea cu gaze naturale prin intermediul South Stream sau Nabucco, in caz contrar riscand sa ajunga "Ferentarii Europei" din punct de vedere energetic, considera fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu.

"Problema Romaniei este aceea ca nu reuseste sa se hotarasca in legatura cu varianta de aprovizionare pe care o va sustine, iar din declaratiile oficialilor romani aflam ba ca mergem pe mana Nabucco, ba manifestam deschidere catre South Stream, iar timpul trece fara a realiza ceva concret.

Exista si asa destule controverse la nivelul UE legate de finantarea acestui proiect pentru a ne putea permite sa introducem in ecuatie si propriile noastre indecizii", a declarat Dan Ioan Popescu, citat de Inpolitics.

Acesta a mai subliniat faptul ca Rusia joaca un rol din ce in ce mai important in regiune, lucru pe care autoritatile de la Bucuresti, spre deosebire de Italia spre exemplu, nu l-au inteles.

"Nu doar noi, romanii, ci si europenii din state mai puternice incep sa inteleaga ca Rusia e o forta economica ce nu trebuie ignorata sau, mai grav, persiflata (...) Daca acest lucru nu se va intampla in viitorul foarte apropiat, Romania risca sa ajunga curand Ferentarii Europei, din punct de vedere energetic, oricum noi fiind, in acest moment, plasati la periferia economica a UE", a completat Dan Ioan Popescu.

Proiectul ruso-italian South Stream, gandit in replica gazoductului Nabucco - care ar trebui sa aduca in Europa gaze din regiunea Caspica, pentru a reduce dependenta UE de Rusia, se bucura de sprijinul Bulgariei, Greciei, Serbiei si Turciei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 934 ori
Citeste mai multe despreromania nabucco south stream gaze