Romania risca declansarea procedurii de infringement din partea CE

Joi, 07 Iulie 2011, ora 13:12
1731 citiri
Romania risca declansarea procedurii de infringement din partea CE

Romania are termen pana la 31 decembrie sa constituie stocurile minime de titei si produse petroliere aferente acestui an si cele restante din 2009, pentru a evita declansarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. 

Romania s-a obligat in negocierile de aderare la Uniunea Europeana sa constituie stocuri minime de titei si produse petroliere in mod etapizat si beneficiaza pana la 31 decembrie de o perioada de tranzitie, informeaza Mediafax.

Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) nu a reusit in 2009 sa realizeze stocurile, intrucat nu a avut fonduri proprii suficiente si nici nu a primit sumele necesare de la bugetul de stat, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei pentru constituirea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere pana la sfarsitul anului 2011.

Drept urmare, Oil Supply Group, structura din UE care monitorizeaza stocurile de petrol ale statelor comunitare, a informat autoritatile de la Bucuresti ca, desi Romania "se afla in prezent in situatie de infringement", Comisia Europeana "nu va declansa aceasta procedura pana la finele perioadei de tranzitie, respectiv 31 decembrie 2011".

Pana la 31 decembrie Romania trebuie sa constituie stocuri minime de produse petroliere de 1,2 milioane de tone, dintre care 775.710 tone de motorina, 282.353 tone de benzina, 86.670 tone de pacura si 55.823 tone de carburant pentru aviatie.

ANRSPS va asigura 30% din nivelul total al stocurilor, iar diferenta de 70% va reveni companiilor, in functie de cota de piata pe care au avut-o anul trecut si de contributiile la aceste stocuri in perioada 2002-2009.

Din 2012, aceste stocuri urmeaza sa fie realizate doar de companiile petroliere, nu si de ANRSPS, se mai arata in nota de fundamentare.

Cantitatea de combustibil pentru aviatie trebuie sa includa si jumatate din nivelul restant de 7.500 de tone pe care ANRSPS nu l-a putut asigura in 2009 din cauza "lipsei produsului pe piata", se precizeaza in nota de fundamentare.

"Finantarea stocurilor minime de produse petroliere pentru 2011, precum si a diferentei de 3.755,7 tone JET A1 (carburant pentru aviatie - n.r.), aferenta anului 2009, se realizeaza in limita a 40 milioane de lei din veniturile proprii ale ANRSPS, si in limita sumei de 12 milioane de lei in completare de la bugetul de stat", se spune in nota de fundamentare.

Ministerul Economiei arata ca pentru acest an nu trebuie asigurate stocurile de pacura, pentru ca au fost deja realizate. 

#ce, #procedura de infringement, #produse petroliere, #titei , #Romania