Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania resimte o crestere a investorilor straini in primele luni ale anului 2008

Romania resimte o crestere a investorilor straini in primele luni ale anului 2008

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele opt luni ale anului curent au inregistrat o crestere de 32% comparativ cu perioada similara a anului 2007, se arata intr-un comunicat de al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Sprijinit de contextul macroeconomic stabil si predictibil, de climatul investitional atractiv, volumul de capital strain direct atras in economie in perioada ianuarie-august a anului 2008 fost de aproximativ 6,4 miliarde euro, fata de 4,9 miliarde euro in primele 8 luni al anului precedent", se precizeaza comunicatul ARIS.


Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie-august 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat peste 53%, iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 47%


Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent , deoarece vor fi returnate la scadente.Insa ponderea acestora in investitiile straine directe a scazut in primele opt luni din 2008 fata de aceeasi perioada din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 51%.


In august, investitiile straine directe au insumat 733 milioane euro, dupa ce ajunsesera la 5,76 miliarde euro dupa primele sapte luni.


Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3%, pana la aproximativ 7 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1043 ori