Romania, printre tarile cu cele mai ample masuri de restructurare

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 09:57
1770 citiri
Romania, printre tarile cu cele mai ample masuri de restructurare

Banca Mondiala (BM) a inclus Romania, alaturi de alte cinci tari, in categoria economiilor in dezvoltare din Europa si Asia Centrala care aplica cele mai ample masuri de restructurare, potrivit raportului Global Economic Prospects 2011, informeaza Mediafax.

Alaturi de Romania se afla Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia si Ucraina.

Alte tari din regiune care trec printr-un proces de restructurare semnificativa sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Kargaza, Lituania, Republica Moldova, Macedonia si Uzbekistan.

Banca Mondiala anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,5%, urmata de un avans de 4,4% in 2012, estimarile fiind in concordanta cu cele ale Fondului Monetar International.

BM se asteapta pentru acest an la un deficit de cont curent de 6,4% din PIB, care se va amplifica usor, la 6,5%, in 2012, dupa un nivel de 6,3% in 2010.

Revenirea la un nivel al activitatilor anterior crizei reprezinta o piatra de hotar importanta, dar marimea decalajului intre PIB-ul potential si cel actual depinde de amploarea scaderii productiei si rata de crestere, noteaza institutia financiara internationala.

In economii cu ritm rapid de dezvoltare, precum China, cu o rata de crestere anuala a productiei industriale de 14% in primii cinci ani ai deceniului trecut, revenirea la nivelul din 2008 implica un decalaj de 20% comparativ cu ceea ce s-ar fi intamplat in absenta crizei.

Estimari care iau in calcul pierderile totale din timpul crizei, nu doar cele din industrie, confirma ca diferentele intre potentialul de productie si nivelul actual al acesteia au disparut sau sunt pe cale sa dispara la nivel mondial.

Astfel, in tarile cu venituri ridicate se mentine un decalaj al productiei de 2%, dar in regiunile aflate in dezvoltare, cu exceptia Europei si Asiei Centrale, este sub 1%.

Chiar si in aceasta regiune, capacitatile de productie in exces sunt concentrate in sase state, respectiv Romania, Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia si Ucraina.

In restul regiunii decalajul este aproape de zero, se arata in raport.

In mod similar, deficitele de productie sunt concentrate in tarile cu activitati in exces in perioada de boom economic, inclusiv economii in tranzitie precum, Ungaria si Cehia.

Un exemplu elocvent il reprezinta ratele somajului din Estonia, Grecia, Irlanda, Lituania, Ucraina si Statele Unite, care depaseau 8% la sfarsitul anului 2010, fiind de peste trei ori mai mari comparativ cu nivelurile anterioare crizei.

Pentru cele sase state din regiunea Europa si Asia Centrala puternic afectate de criza, BM anticipeaza in ansamblu o crestere a PIB de 3,9% in acest an si 4,1% in 2012, deficitul de productie fiind de 4,2%.

Pentru ansamblul regiunii Europa si Asia Centrala, BM anticipeaza incetinirea cresterii economice de la 4,7% la 4% in acest an, urmata de accelerarea la 4,2% in 2012.

Cresterea din Europa Centrala si de Est este estimata la 2,1% si 3,9% pentru 2011 si 2012 si va continua sa fie limitata de masurile de restructurare.

In aceasta categorie au fost incluse Romania, alaturi de Albania, Bulgaria, Lituania si Macedonia.

BM avertizeaza ca o crestere a PIB sub asteptari in zona euro reprezinta un risc pentru economiile din Europa Centrala si de Est, avand in vedere gradul ridicat de integrare, din punct de vedere comercial, financiar si al pietei muncii.

In plus, unele tari din regiunea Europa si Asia Centrala, de exemplu Romania si Bulgaria, au o expunere la sistemele bancare ale unor state din zona euro cu datorii suverane mari, cum ar fi Grecia, unde redresarea este fragila.

Pana in prezent, extinderea reticentei la riscuri din zona euro a fost limitata, dar pietele de obligatiuni din Europa si Asia Centrala raman vulnerabile la modificarea increderii investitorilor.

La nivel mondial, BM anticipeaza o crestere economica de 3,3% in acest an si 3,6% in 2012.

Pentru zona euro este anticipat un avans de 1,4%, respectiv 2%.

In cazul Statelor Unite, banca se asteapta la o crestere a PIB de 2,8%, urmata de un avans de 2,9% anul viitor. 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#bm, #crestere economica, #deficit, #masuri, #pib, #restructurare, #romania , #Romania