Romania, printre tarile cu cea mai buna evolutie din lume a riscului datoriilor

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 11:49
1221 citiri
Romania, printre tarile cu cea mai buna evolutie din lume a riscului datoriilor

Romania si Ucraina se numara printre statele cu cea mai ampla imbunatatire a costurilor de asigurare impotriva riscului de neplata a datoriilor (credit default swap - CDS) in ultimele trei luni, in timp ce Grecia, Irlanda si Spania au avut cea mai slaba evolutie, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Astfel, CDS-ul pentru datoriile Romaniei a scazut cu 0,215 puncte procentuale in ultimele trei luni, la 2,955 puncte procentuale, in timp ce pentru Ucraina a coborat cu 0,375 puncte procentuale, la 4,475 puncte procentuale, potrivit datelor firmei de monitorizare a pietei finaciare CMA.

Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei a scazut cu 21.500 de dolari, la 295.500 dolari.

Investitorii evita datoriile unor state precum Spania si Portugalia, intrucat masurile de austeritate adoptate de autoritati nu reusesc sa asigure posesorii de titluri ca isi pot achita obligatiile.

"Temerile privind periferia trag in jos Europa de Vest. Statele emergente au o istorie solida privind cresterea si nu sunt direct afectate de problemele de la marginea zonei euro", a afirmat Harpreet Parhar, analist la filiala din Londra a bancii franceze Credit Agricole.

Obligatiunile statelor vest-europene sunt mai riscante decat cele ale statelor emergente pentru prima data, in contextul unui necesar de finantare de 1.100 de miliarde de euro pentru tarile din zona euro in acest an. 

Indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care include CDS-urile a 15 state, intre care Germania, Grecia si Portugalia, a depasit cu 0,07 puncte procentuale indicele Markit iTraxx SovX CEEMEA, in compozitia caruia sunt incluse Romania, Turcia sau Ucraina, arata datele CMA.

Indicatorul CDS pentru regiunea CEEMEA (Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa) a scazut cu 0,11 puncte procentuale de la lansare in ianuarie, in timp ce indicele pentru Europa de Vest a urcat cu 1,29 puncte procentuale la 2,13 puncte procentuale. 

CDS-ul Irlandei, care a acceptat un program de ajutor financiar de 85 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, a urcat la nivelul record de 6,4 puncte procentuale joi, potrivit CMA. Fata de 7 octombrie, costurile pentru asigurarea datoriilor Irlandei au avansat cu 4,745 puncte procentuale.

Fondul Monetar International estimeaza ca statele emergente din Europa vor creste cu 3,1% anul acesta, de peste doua ori mai mult fata de avansul de 1,5% al regiunii euro. 

#romania, #risc datorii, #costul asigurare , #Romania