Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, prima in UE dupa inflatia anuala din ianuarie, de 7%

Romania, prima in UE dupa inflatia anuala din ianuarie, de 7%

Romania se plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor de consum din ianuarie, de 7%, comparativ cu prima luna a anului trecut, in conditiile in care la nivel comunitar inflatia s-a situat la 2,7%, potrivit datelor Eurostat, preluate de Mediafax.

In ultima luna a anului trecut preturile de consum din Romania au avansat in ritm anual cu 7,9%, de asemenea cel mai ridicat nivel din UE. In Uniune, indicatorul s-a plasat la 2,7%.

Romania este urmata in topul celor mai ridicate inflatii din ianuarie de Estonia (5,1%) si Grecia (4,9%).


Cele mai reduse rate anuale se observa la Irlanda (0,2%) si Suedia (1,4%).


In Ungaria, preturile de consum au avansat in ritm anual cu 4%, iar in Bulgaria au crescut cu 4,3%. In Germania, Franta si Marea Britanie, inflatia s-a plasat la 2%, 1,9%, respectiv 4%.


Comparativ cu decembrie 2010, inflatia anuala a accelerat in 15 state comunitare, reducandu-se in celelalte tari.


Eurostat mentioneaza ca datele referitoare la inflatia din ianuarie din UE, Franta si Bulgaria sunt provizorii.


Institutul National de Statistica a anuntat in februarie ca inflatia anuala a coborat de la 7,96% in decembrie la 6,99% in ianuarie, dupa ce rata lunara a crescut la 0,77% in principal din cauza majorarii preturilor la legume, fructe, combustibil, energie termica, carti, reviste si ziare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1452 ori
Citeste mai multe despreromania inflatie ue