Romania, prima din UE dupa inflatia anuala

Luni, 16 August 2010, ora 12:43
1350 citiri
Romania, prima din UE dupa inflatia anuala

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor de consum din iulie, de 7,1%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, dupa ce in iunie s-a plasat pe locul trei, la nivelul blocului comunitar rata anuala medie a inflatiei fiind de 2,1%, potrivit Eurostat, transmite Mediafax.

In luna iunie, rata anuala a inflatiei din Romania a fost de 4,3%, iar cea medie din UE de 1,9%.

Dintre cele 26 de state comunitare prezente in raportul Eurostat (lipseste Marea Britanie), preturile de consum au scazut in iulie doar in Irlanda (1,2%) si Letonia (0,7%), celelalte tari consemnand evolutii pozitive. Cele mai mari rate ale inflatiei se observa, excluzand Romania, la Grecia (5,5%) si Ungaria (3,6%).

Comparativ cu luna iunie, inflatia anuala a urcat in 19 tari membre ale UE, a ramas la acelasi nivel intr-un singur stat (Finlanda) si a scazut in sase.

Romania se plaseaza, de asemenea, pe primul loc in UE dupa avansul lunar al preturilor de consum, de 2,6%, pe pozitiile urmatoare situandu-se Malta (0,6%) si Bulgaria (0,5%).

Indicatorul a fost negativ in 15 state, pozitiv in noua si zero in Lituania si Ungaria.

La nivelul UE, preturile s-au redus, in ritm lunar, cu 0,2%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii europene, inflatia anuala s-a plasat la 1,7%, iar cea lunara la -0,3%.

Datele referitoare la UE si zona euro sunt privizorii, mentioneaza Eurostat.

#romania, #inflatie, #preturi, #consum , #Romania