Romania pierde 1,3 miliarde euro/luna din cauza administratiei de stat

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:41
1240 citiri
Romania pierde 1,3 miliarde euro/luna din cauza administratiei de stat

In fiecare luna, statul roman pierde 1,3 miliarde de euro, din cauza ineficienta managementului de stat, care nu poate absorbi fonduri europene, nu poate micsora cheltuielile cu sectorul bugetar si dovedeste nepricepere in administrarea eficienta a companiilor de stat, care aduc pierderi de 100 de milioane de euro pe luna.

Ineficienta managementului de stat aduce Romaniei pierderi de 1,3 miliarde de euro pe luna si de peste 15 miliarde anual, pe trei cai: nestiinta de a atrage 400 mil. euro pe care ar trebui sa-i luam de la UE, neputinta de a micsora cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii si de personal care majoreaza datoria publica cu 800 milioane de euro pe luna si nepriceperea de a administra eficient companiile de stat care aduc pierderi de 100 mil. euro pe luna, scrie Cotidianul.

Anton Schrag, responsabilul pentru Romania al Directoratului General pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, a avertizat, deja, autoritatile romane ca banii netrasi de la Uniunea Europeana nu vor mai putea fi folositi dupa luna decemrie 2012.

Pentru a nu pierde banii UE, statul roman ar trebui sa atraga circa 400 milioane de euro pe luna de acum pana in decembrie 2012, astfel incat sa ajunga de la 700 milioane de euro plati facute in prezent la 6 miliarde de euro.

Necesarul mare de finantare al statului costa Romania aproximativ 800 de milioane de euro pe luna.

Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Finantelor, in august cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 15,4%, la 2,5 miliarde lei.

#romania, #miliarde, #administratie stat, #fonduri europene , #Romania