Romania participa la razboiul stelelor

Luni, 20 Iunie 2005, ora 00:40
1048 citiri

Spionaj economic, procese la Organizatia Mondiala a Comertului, subventii acordate discret, disputa barierelor vamale, jocul monedelor A- toate acestea sint ingredientele unui razboi surd, dar din ce in ce mai evident, dintre doua locomotive economice ale lumii: SUA si UE.Doua puteri care, paradoxal, stau umar la umar sub aceeasi umbrela de securitate: NATO. Un creuzet politic, economic si militar extrem de complex in care, de ceva timp, a intrat, umil si aproape nebagat in seama, un actor nou: Romania. Ce rol joaca tara noastra in aceasta piesa? Are o partitura precisa sau e doar actorul care duce tava?

Uniunea Europeana si Statele Unite, doua suprastate, doua superputeri, un singur paradox: aliati militar, dar inamici economic.

UE contraataca. SUA raspund. Razboiul economic europeano-american nu mai este un secret pentru nimeni. Spionajul economic, procesele la Organizatia Mondiala a Comertului, subventiile acordate discret, jocul evaluarii/devaluarii monedei fac parte integranta din razboiul pentru securitate economica.

Economie fara prietenie

Un fost sef al serviciilor secrete franceze declara, in 1992, sub protectia anonimatului: A"Sintem aliati militari, inamici economiciA". Luptele surde, coafate intr-un limbaj diplomatic, au fost scoase la suprafata de A"neintelegerea IrakA". In martie 2003, Condoleezza Rice a aruncat manusa europenilor, ca urmare a divergentelor din Consiliul de Securitate al ONU: A"Ignorati Germania, iertati Rusia si pedepsiti Franta!A". Axa Paris-Berlin a fost impotriva invadarii Irakului fara o rezolutie ONU. SUA au renuntat la orice acoperire juridica si au rezolvat problema pragmatic.

S-au opus europenii invadarii celui de-al doilea rezervor de petrol al lumii din motive de respectare a legislatiei internationale? Au mers americanii in Irak sa gaseasca bombele atomice pe care au recunoscut acum ca nu le vor gasi niciodata? SUA au nevoie de 20 de milioane de barili de petrol pe zi, Uniunea Europeana de 14 milioane (conf. Agentiei de Informatii in Energie a SUA, EIA). Unde incepe si unde se termina prietenia dintre UE si SUA?

Money politik

Fara nici o indoiala, cele mai influente si stabile democratii ale lumii, UE si SUA, sint umar la umar in NATO.

Atunci cind interesele economice nu sint de alta parere. SUA au un avans tehnologic considerabil fata de Uniunea Europeana. O crestere economica de aproape doua ori mai mare, 4,4%, comparativ cu 2,4% UE (conf. CIA Factbook, 2004 est). Populatia activa de pe continentul american este mult mai tinara decit mult prea A"imbatrinita EuropaA". Somajul in Europa este de 9,5%, fata de 5,5% in Statele Unite (conf. CIA Factbook, 2004 est.). Economiile asiatice, China si India, maresc presiunea politica si economica de pe cele doua parti ale Atlanticului.

Industria chineza are cel mai mare procent de integrare in economia mondiala, de 52%, in timp ce UE si Statele Unite abia ating 6% (conf. Eurostatistics, 2005). SUA au un alt avantaj covirsitor: o singura limba, fapt ce favorizeaza integrarea economica mult mai profund decit in Turnul Babel european.

Cotidianul