Romania nu a absorbit decat 169 de milioane de euro de la UE dintr-un total de trei miliarde

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 17:59
2057 citiri
Romania nu a absorbit decat 169 de milioane de euro de la UE dintr-un total de trei miliarde

Raportul Comisiei Europene privitor la absorbtia fondurilor UE arata ca Romania sta mult mai bine decat Bulgaria in acest domeniu, nereusind sa absoarba decat 169 milioane de euro din totalul de trei miliarde de euro, potrivit Sofia News Agency.

In plus, Romania deja are acces la fondurile structurale, pentru ca au fost aprobate evaluarile de conformitate.

Romania s-a clasat anul trecut pe locul zece in Uniunea Europeana (UE) dupa alocarile primite de la bugetul comunitar, de 2,666 miliarde euro (2,5% din buget), in timp ce contributia totala a statului roman s-a cifrat la 1,217 miliarde euro, potrivit unui raport prezentat in septembrie de Comisia Europeana.

Raportul privitor la Romania si Bulgaria va fi discutat de comitetul pentru control bugetar din PE la reuniunea din 3 noiembrie 2009.

Raportul privitor la fondurile europene transmis de Comisia Europeana comisiei pentru buget din PE arata ca Bulgaria nu a reusit sa absoarba o proportie mare din fondurile UE la care avea dreptul.

Raportul, care analizeaza absorbtia fondurilor UE im Bulgaria si Romania de la aderarea lor in ianuarie 2007 pana la 31 iulie 2009, a fost trimis de CE catre conmitetul pentru control bugetar al Parlamentului European.

Comitetul pentru control bugetar ceruse acest raport Comisiei Europene.

Raportul este pur tehnic si nu contine concluzii politice. El urmareste absorbtia fondurilor UE in Bulgaria si Romania din programele de preaderare, cele pentru agricultura, Fondurile pentru coeziune si Fondurile structurale.

Potrivit raportului, cele mai mare probleme in absorbtia fondurilor in Bulgaria au legatura cu conflictele de interese, supervizarea financiara slaba si capacitatea administrativa redusa, precum si cu lipsuri legislative.

Bulgaria a avut in total 1,367 miliarde de euro din programele de preaderare PHARE, SAPARD si ISPA. Insa, ea a reusit sa absoarba doar 488 milioane de euro.

De exemplu, 260 milioane euro s-au pierdut din cauza expirarii termenului-limita pentru accesarea fondurilor din PHARE. Alti 90 de milioane de euro din PHARE sunt blocati.

In 2007-2009, Bulgaria ar fi trebuit sa primeasca peste un miliard de euro din Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, dar a absorbit doar 304 millioane euro.

Bulgaria s-a descurcat destul de bine doar in privinta Facilitatii Schengen: a absorbit 230, 1 milioane euro din totalul de 257,9 milioane euro.

Bulgaria nu a inceput tehnic sa absoarba bani din fondurile de dezvoltare regionala pentru ca CE a respins documentele prezentate de autoritatile bulgare.

Raportul nui analizeaza modul in care Bulgaria a absorbit 210 milioane de euro primiti drept compensatii pentru inchiderea a patru dintre cele sase reactoare nucleare.

Cotidianul Dnevnik comenteaza ca CE nu a facut aceasta evaluare din cauza nivelului redus de absorbtie a fondurilor respective, ceea ce ar fi subminat sansele tarii de a primi conpensatii suplimentare.

In septembrie 2009, Jose Manuel Barroso a convenit cu premierul Boiko Borissov sa se acorde compensatii suplimentare pentru centrala de la Kozlodui, in valoare de pana la 300 milioane de euro. 

#absorbtie, #milioane, #romania, #schengen , #Romania