Romania: Noul Eldorado pentru achizitia de terenuri agricole (Le Figaro)

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 08:14
2546 citiri
Romania: Noul Eldorado pentru achizitia de terenuri agricole (Le Figaro)

Calitatea pamantului negru, preturile avantajoase si posibilitatea de a obtine ajutoare sunt motive pentru care investitorii straini sunt atrasi de Romania, scrie cotidianul francez Le Figaro in editia sa electronica.

Goana spre Est! Acapararea de terenuri agricole priveste toata Europa si in special Romania, a cincea tara a Uniunii in termeni de suprafete agricole. Un fenomen in expansiune, potrivit autorilor studiului 'Land concentration, land grabbing (...) in Europe', condus de Coordonarea Europeana Via Campesina (ECVC) din care fac parte mai multe organizatii europene ale micilor fermieri, printre care Eco Ruralis din Romania, scrie ziarul francez.

6% din suprafatele arabile ale tarii sunt ale multinationalelor

In pofida legii care interzice investitorilor straini sa cumpere terenuri agricole in Romania, 6% din suprafetele arabile ale tarii, mai putin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinationale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.

'Pentru a ocoli legea, acesti investitori internationali creeaza o firma locala sub privirile binevoitoare ale functionarilor, fapt ce le ofera dreptul de a cumpara sau inchiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior', subliniaza Stephanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.

'Terenurile cultivabile reprezinta noul aur pentru investitorii internationali', continua Attila Szocs, inginer agronom responsabil cu Politica Agricola Comuna (PAC) in cadrul Eco Ruralis Romania. 'Circa 60% din terenurile arabile cultivate sunt compuse din cernoziom, pamantul negru bun unde este usor sa iti dublezi randamentul', adauga el.

In plus, din punct de vedere financiar, este vorba despre o investitie foarte rentabila atat pentru cumparat, cat si pentru inchiriat. 'In prezent, pretul de cumparare a terenurilor agricole in Romania variaza in 2000 si 4000 de euro hectarul, adica de 10 ori mai ieftin decat in Danemarca sau Olanda, doua tari care se confrunta cu o lipsa teribila a terenurilor cultivate', mentioneaza Dan Cismas, copresedinte al Eco Ruralis si care exploateaza in total 14 hectare.

Apoi, pentru a exploata aceste terenuri, mana de lucru este ieftina. 'Salariul minim este la nivelul a 160 de euro pe luna si poate ajunge la 200 de euro cu orele suplimentare', explica Attila Szocs.

In sfarsit, chiar inainte de a cultiva orice graunte, acest terenuri aduc 130 de euro ajutoare directe europene pe hectar. Platile PAC au contribuit la avantul acestui fenomen care favorizeaza specula cu terenuri. 'Sistemul subventiilor PAC favorizeaza explicit marile exploatatii, marginalizeaza micile ferme si blocheaza instalarea potentialilor agricultori', acuza Dan Cismas. 'Jumatate din subventiile destinate Romaniei merg la 1% dintre agricultorii tarii care dispun de exploatatii de 500 de hectare si mai mult', continua el.

O distorsiune pe care comisarul european pentru agricultura, romanul Dacian Ciolos, doreste sa o atenueze in noua Politica Agricola Comuna din intervalul 2014-2020 prin plafonarea progresiva a ajutoarelor, incheie Le Figaro.

#terenuri agricole Romania, #investitori straini agricultura, #terenuri agricole straini , #Romania