Romania, locul sapte in UE dupa cresterea preturilor la producator

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 12:27
1318 citiri
Romania, locul sapte in UE dupa cresterea preturilor la producator

Romania a avut in februarie una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 9%, fata de aceeasi luna din 2010, fiind pe locul sapte in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, preturile productiei au sporit cu 7,1%, informeaza NewsIn.

Cea mai mare crestere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 12,5%, a fost inregistrata in Bulgaria, arata datele publicate luni de Eurostat. Cresteri semnificative fata de preturile din februarie 2010 au mai fost inregistrate si in Olanda (10,3%) si Belgia (10,2%).

In februarie, preturile productiei industriale s-au majorat in zona euro cu 6,6% si cu 7,1% pe ansamblul blocului comunitar, fata de aceeasi luna din 2010.

Preturile din sectorul energetic au crescut in cea de-a doua luna din 2011 cu 13,2% in UE si cu 12,8% in zona euro fata de luna similara a anului anterior. In februarie s-au scumpit si bunurile intermediare, cu 8% in UE si cu 8,1% in zona euro, iar bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 2% si in UE si cu 1,8% in zona euro.

Pe de alta parte, preturile bunurilor de uz curent au crescut cu 3% in UE, respectiv cu 2,6% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat o crestere a preturilor de 1,3% in blocul comunitar si de 1,2% in zona euro.

Fata de ianuarie 2011, preturile productiei industriale au inregistrat o crestere de 0,8% atat in zona euro, cat si la nivelul intregului bloc comunitar. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate de Lituania (2%), Belgia si Danemarca, ambele cu 1,9%. In Romania, cresterea a fost de 0,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #crestere preturi, #pret producator, #productia industriala , #Romania