Romania, locul 5 din UE ca scadere a comertului cu amanuntul

Joi, 03 Iunie 2010, ora 14:44
1305 citiri
Romania, locul 5 din UE ca scadere a comertului cu amanuntul

Romania a avut in aprilie cea de-a cincea scadere a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada din 2009, in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un declin de numai 1,6%, potrivit datelor publicate joi de Eurostat si preluate de NewsIn.

In zona euro, comertul cu amanuntul a scazut in aprilie cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai mari scaderi fata de aprilie 2009 au avut loc in Bulgaria si Lituania (ambele cu -11,7%), urmate de Danemarca (-8,3%) si Letonia (-7,7%), in timp ce Malta si Belgia au raportat cele mai semnificative cresteri ale comertului cu amanuntul, de 8,7%, respectiv 0,7%.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in februarie in patru state membre si a scazut in 15.

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de produse alimentare, alcool si tutun au scazut in februarie cu 2,6% fata de aceeasi luna din 2009, respectiv cu 1,8% in zona euro. In schimb, sectorul bunurilor nealimentare a crescut cu 0,1% in UE si a scazut cu 1,1% in zona euro.

Comparativ cu luna martie, Romania a avut in aprilie a cincea scadere a comertului cu amanuntul din UE, de 1,6%, in timp ce in Uniunea Europeana si in Zona euro, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 1,2% fata de luna precedenta.

Comparativ cu luna martie, comertul cu amanuntul a scazut cel mai mult in Polonia (-8,7%), Danemarca (-8,6%), Slovacia (-3,6%) si Spania (-2,1%), dar a crescut cel mai mult in Belgia (1,8%) si Germania (1%).

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de produse alimentare, alcool si tutun au scazut in aprilie cu 1,4% fata de martie, respectiv cu 1,1% in zona euro. Sectorul bunurilor nealimentare a scazut cu 1,2% in UE si cu 1,1% in zona euro in luna aprilie fata de luna precedenta.

In luna aprilie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut cu 1,6% in UE si cu 1,5% in Zona euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform raportului Eurostat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #comert, #amanuntul, #ue , #Romania