Romania investeste cel mai putin din UE in dezvoltarea de noi medicamente

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 18:26
1109 citiri
Romania investeste cel mai putin din UE in dezvoltarea de noi medicamente

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce prive?te investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de cinci euro pe cap de locuitor, se arata intr-un raport realizat de Directoratul General pentru Politici Interne din cadrul Parlamentului European, citat de NewsIn.

Primele trei tari din UE unde se investesc cei mai multi bani pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente sunt Danemarca (190 de euro pe cap de locuitor), Belgia (170 de euro) si Suedia (80 de euro).

La polul opus, alaturi de Romania, se afla Portugalia si Grecia, se mai arata in raport.

Potrivit aceluiasi raport, in Romania, spre deosebire de alte state europene, medicamentele generice, medicamente ce copiaza formulele originale ale medicamentelor inovative iesite de sub patent, au o mai buna penetrare pe piata.

Fata de alte tari din centrul si estul Europei, in Romania sunt promovate medicamentele generice vandute sub o denumire comerciala, identice, dar mai scumpe decat medicamentele generice vandute sub denumirea moleculei pe care o contin.

Medicamentele generice scumpe au inregistrat, in a doua jumatate a anului trecut, un trend crescator, atat ca valoare medie a medicamentelor achizitionate de farmacii, dar si ca valoare medie a medicamentelor generice achizitionate de consumator.

Potrivit raportului, cresterea se datoreaza implementarii de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in toamna lui 2010, a mecanismului de referentiere pe clasa terapeutica.

Prin comparatie, medicamentele generice ieftine au scazut in cota de piata, atat ca valoare, de la 4,6% la 4,2%, cat si ca volum, de la 19,9% in 2009, pana la 17,2% in 2010.

"Raportul realizat pentru Parlamentul European semnaleaza ca in tarile mai dezvoltate ale Uniunii exista o problema de echilibru intre incurajarea inovatiei si limitarea cresterii costurilor de sanatate.

Pe de alta parte, statele membre se confrunta, pe fondul cresterii deficitului demografic, cu o crestere exponentiala a costurilor de tratament, fapt care, mai spune raportul, implica necesitatea unei mai bune prioritizari a politicilor de sanatate", a precizat directorul executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Cristian Lutan.

La realizarea raportului au fost utilizate informatii din mai multe surse, printre care European Association of Pharmaceutical Industries and Associations, OECD Health Data si ARPIM. 

#dezvoltare de medicamente, #investitii medicamente, #medicamente, #romania investitii , #Romania