Romania, interesata de uraniul din Kazahstan

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 15:14
1458 citiri
Romania, interesata de uraniul din Kazahstan

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat ca Romania a propus Kazahstanului sa exploateze, prin Compania Nationala a Uraniului, rezervele de care dispune statul asiatic si sa cumpere, prin contracte pe termen lung, uraniu necesar functionarii a doua reactoare nucleare.

"Ambele propuneri au avut reactii pozitive. Urmeaza sa continuam discutiile", a afirmat Serban pentru agentia MEDIAFAX.

Secretarul de stat a adaugat ca uraniul pe care Romania vrea sa-l cumpere din Kazahstan ar urma sa fie imbogatit in tara, si ca va fi folosit la productia de electricitate pentru reactoarele nucleare 3 si 4, care vor fi construite la Cernavoda.

Compania Nationala a Uraniului are in administrare resursele minerale de uraniu existente in Romania si desfasoara activitati de cercetare geologica si exploatare a zacamintelor de uraniu, prepararea minereurilor si rafinarea concentratelor, transportul si comercializarea acestora.

Kazahstanul detine aproape 20% din rezervele de uraniu la nivel mondial, fosta republica sovietica din Asia Centrala stabilindu-si ca obiectiv sa devina cel mai mare producator, la nivel international, pana in 2010.

#romania, #kazahstan, #minister, #economiei, #uraniu , #Romania