Romania, in ochii americanilor

Vineri, 29 Septembrie 2006, ora 16:08
1024 citiri

Oficialii americani isi sfatuiesc conationalii sa aiba grija la copiii strazii, caini si furturi din buzunare.Romania este o tara terifianta! Aceasta este parerea profesorilor americani, veniti aici cu burse Fullbright. Ei au asistat ieri la primul seminar de orientare de la Bucuresti, tinut de reprezentanti ai ambasadei SUA. Potrivit ziarului Adevarul, angajatii ambasadei au insistat asupra unor subiecte precum copiii strazii, cainii vagabonzi, furturile si coruptia.

La intrebarea Therisei Rogers, profesoara de stiinte sociale: "Este Romania o tara dintre acelea in care trebuie sa anunti la consulat ca ai sosit?", Bryan Dalton, consul general, a raspuns:"Da, este!"

Diplomatii americani i-au avertizat pe profesorii nou-veniti in tara asupra mai multor aspecte.

Robert Weitzel, regional security officer, Ambasada SUA la Bucuresti: "Copiii. Ei sunt cel mai periculos lucru pe strada sau la metrou. Au 7-8 ani, poate si mai mari, dar par mai mici, pentru ca sunt prost hraniti, si pot fi foarte agresivi. Nu va fie frica sa-i loviti! Nu va asteptati sa primiti ajutor de la cineva. Oamenii trec pe langa voi fara sa se opreasca".

Reprezentantul serviciilor de ingrijiri medicale i-a avertizat asupra cainilor vagabonzi, care pot fi turbati.

Mary Anne Murphy, Foreign Service Nurse Practicioner, Ambasada SUA la Bucuresti a spus:"Daca umblati pe strazi dupa 12 noaptea, va jucati cu focul. Se intampla o sumedenie de lucruri dupa miezul noptii".

John Rodgers, Economic Section Chief, Ambasada SUA la Bucuresti le-a dat urmatoarele sfaturi oaspetilor Romaniei: "Masinile foarte puternice gonesc pe strazi, aproape de asfintit, cand ar trebui sa incetineasca. E un trafic foarte diferit aici. Sfatul meu e sa conduceti pe o distanta foarte scurta prima data, ca sa va familiarizati".

Profesorii americani au fost avertizati si asupra produselor alimentare din Romania.

Marry Anne Murphy: "Beti apa imbuteliata, daca vreti sa beti apa de la robinet, fierbeti-o intai.(...) Alegeti un restaurant pe care vi l-a recomandat cineva si care este curat."

Cursul de orientare a fost extrem de util, considera dascalii americani. Totusi problema nesigurantei personale nu este o caracteristica doar a Romaniei.

"Nici in New York nu as putea sa merg pe strada cu un portmoneu plin de bani si sa am incredere in orice persoana pe care o vad. Trebuie doar sa fii destept", a spus Emery Dalesio, profesor de jurnalism, Fullbright.

Realitatea TV