Romania este printre primele tari europene ce trebuie sa inchida centralele cu carbuni

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 13:09
1664 citiri
Romania este printre primele tari europene ce trebuie sa inchida centralele cu carbuni

Romania, Marea Britanie, Polonia, Spania si Franta sunt primele pe lista tarilor care trebuie sa inchida centralele energetice cu carbuni, pana in 2015, pentru a se incadra in normele de poluare stabilite de Uniunea Europeana, au aratat datele publicate vineri de Comisia Europeana, potrivit Reuters.

Un total de 17 din cele 27 de state membre UE au ales 205 centrale ce vor fi inchise, conform Reuters.

Romania a selectat cel mai mare numar de centrale ce vor fi inchise, 41, insa cele mai multe sunt de dimensiuni mici si au fost construite in perioada comunista. Marea Britanie a selectat 13 centrale, Polonia – 37 si Spania – 10.

In ultimii ani, discutiile privind acest tip de poluare au fost umbrite de negocierile privind diminuarea emisiilor de dioxid de carbon. Subiectul este din nou pe agenda in 2009 si unele tari ar putea sa ceara o prelungire a termenului limita pentru inchiderea acestora.

Uniunea Europeana
a adoptat in 2001 un pachet de legi cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de sulf si oxizi de nitrogen. Emisiile provin de la fabricile ce ard combustibili fosili, compusi ce dauneaza sanatatii oamenilor si duc la acidificarea lacurilor si solurilor.

Comisia Europeana estimeaza ca implementarea integrala a legislatiei cu privire la emisiunile de compusi toxici ar putea preveni anual pana la 13.000 de decese premature.

Legislatia a intampinat rezistenta din partea unor state ale Uniunii, printre care si Marea Britanie, ce sustine ca ar putea inregistra un deficit in productia de energie electrica prin reducerea capacitatii de productie cu 25% in urmatorul deceniu, in contextul in care este nevoita sa aplice normele legislative cu privire la calitatea aerului si unele reactoare nucleare se apropie de sfarsitul perioadei de viata.

Problema urmeaza sa fie dezbatuta la urmatoarea intrunire a ministrilor europeni ai mediului, ce urmeaza sa aiba loc pe 2 martie la Bruxelles.

#romania, #centrala, #carbuni, #poluare, #emisii de dioxid de carbon, #uniunea europeana , #Romania