Romania - centru regional de lupta impotriva criminalitatii informatice

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 04:37
927 citiri

O delegatie a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei /MCTI/, condusa de secretarul de stat Balint Porcsalmi, a participat la intalnirea consultativa a Forumului pentru Guvernarea Internetului (FGI), ocazie cu care secretarul general al Uniunii Internatioane de Telecomunicatii /UIT/, Hamadoun Toure, a apreciat ca Romania este locul ideal pentru implementarea unui centru regional de lupta impotriva criminalitatii informatice, informeaza un comunicat remis Agentiei Rompres.

Intalnirea FGI s-a organizat, la Geneva, la initiativa reprezentantului special al Secretariatului General al ONU, Netin Desai. La reuniune s-a discutat si despre concluziile primei reuniuni a FGI, desfasurata in perioada 30 octombrie - 2 noiembrie 2006 la Atena, in Grecia, si au fost prezentate opinii cu privire la viitoarea reuniune a FGI ce va avea loc la Rio, in luna noiembrie 2007.

In marja reuniunii de consultari, delegatia romana a avut o intalnire cu Secretarul General al Uniunii Internationale de Telecomunicatii (UIT), Hamadoun Toure, care a apreciat calitatea specialistilor romani de IT. Cu aceasta ocazie au fost abordate o serie de subiecte de interes pentru ambele parti, cum ar fi urmarile Acordului Tehnic de Cooperare semnat anul trecut sau rolul Romaniei in cadrul UIT.

Partea romana si-a manifestat disponibilitatea de a sustine proiectele Secretarului General al UIT si ideea de a fi un centru regional in problematica luptei impotriva criminalitatii informatice.

De asemenea, Toure si-a exprimat intentia de a efectua o vizita in Romania in cursul acestui an, vizita vazuta de ambele parti ca o buna ocazie pentru implementarea unuia dintre programele prevazute de Acordul Tehnic.

Unul dintre rezultatele cele mai importante ale Summit-ului Mondial pentru Societatea Informationala, care s-a desfasurat in Tunisia intre 16 si 18 noiembrie 2006, a fost crearea Forumului pentru Guvernarea Internetului. Scopul principal al acestui Forum va fi sa discute o varietate larga de subiecte legate de guvernarea Internetului, si, acolo unde demersul este considerat a fi potrivit, se vor face recomandari comunitatii internationale.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)