Romania, atractiva doar pentru investitorii fara bani

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 21:33
1373 citiri
Romania, atractiva doar pentru investitorii fara bani

Romania abia daca a mai reusit sa atraga in 2010 un sfert din investitiile straine directe intrate in tara in 2008, anul in care s-a inregistrat cel mai mare flux din ultimii 20 de ani.

In intervalul ianuarie-octombrie 2010, investitiile straine directe au totalizat 2,14 miliarde de euro, acestea putand urca cu inca 500 de milioane in ultimele doua luni ale anului. Raportata la anul precedent, valoarea totala a investitiilor straine directe este cu aproximativ 25% mai mica in acest an.

In 2009, Romania si Polonia au inregistrat cea mai mare scadere a numarului de proiecte investitionale din regiune, 48% fata de 2008 in cazul tarii noastre, respectiv 42% in cazul Poloniei, potrivit unui raport de evaluare Ernst & Young.

Spre deosebire de Romania, Polonia a reusit sa-si revina in 2010, cand a atras 10 miliarde de euro din investitii straine, de aproape patru ori mai mult decat noi.

Scaderea dramatica a numarului de investitii poate fi pusa cu usurinta pe seama crizei, dar chiar si pe fondul acesteia, investitii in regiune s-au realizat. De ce nu a reusit sa atraga Romania o parte mai semnificativa a acestora?

Din nefericire, Romania este mai atractiva pentru investitorii comparativ cu vecinii sai in sectoare care au fost foarte grav afectate de criza. Un exemplu in acest sens este sectorul constructiilor, unde nivelul mediu al preturilor pentru investitii se situeaza cu aproximativ 55% sub media europeana, potrivit datelor Eurostat.

In concluzie, ramanem atractivi doar pentru investitorii care fie nu mai au bani, fie nu sunt dispusi sa-i investeasca in vremuri de criza.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#romania, #investitii, #investitori , #Romania