Romania are restante in drumul spre Europa

Joi, 23 Iunie 2005, ora 01:01
954 citiri

Romania are inca restante de recuperat in unele domenii pentru a se putea integra in Uniunea Europeana, a declarat

ieri, seful Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, comentand ultimul avertisment dat, marti, autoritatilor de la Bucuresti de comisarul european pentru concurenta, Nellie Kroes.

A"Domna Kroes a subliniat in timpul audierii sale in comisia pentru afaceri economice si monetare

din Parlamentul European problemele cunoscute cu care se confrunta Romania, in special ajutoarele de stat si coruptiaA", a afirmat, pen-tru Averea, Scheele.

Important este ca autoritatile de la Bucuresti sa ia toate masurile necesare pentru ca raportul preliminar de la inceputul acestei toamne sa fie unul pozitiv, a continuat diplomatul euro-pean. Intrebat cum comenteaza faptul ca marti, in cazul in care i-ar fi fost solicitat un aviz, comisarul pentru concurenta ar fi spus A"daA" Bulgariei si A"nuA" Romaniei, Scheele a raspuns ca este evident ca Nellie Kroes stie mai mult despre Bulgaria decat el.

Aderarea e la mana procurorilor si Justitiei

Referindu-se la parchetul de legi privind proprietatea si justitia care a facut ieri obiectul unei motiuni de cenzura a Opozitiei, Schelle a declarat ca ar fi regretabil daca acesta nu s-ar adopta. A"Comisia europeana se va pronunta in chestiunea pachetului propus de Guvern in raportul sau din noiembrie despre Romania. Am avut consultari informale permanente cu autoritatile de la Bucuresti si este un pas pozitiv inainte, cladit pe ceea ce s-a facut anul trecut. Ar fi regretabil daca pachetul de legi nu s-ar adopta, pentru ca ar ridica intrebari in ce priveste dorinta Romaniei de a-si reforma, cu adevarat, sistemul judiciarA", a de-clarat Scheele.

In ceea ce priveste aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, diplomatul european a afirmat ca Romania are garantia ca va adera numai daca va indeplini angajamentele asumate. A"Daca-si face treaba, Romania va adera in 2007. Mai este mult de facut, este foarte in mana procurorilor si a Justitei. Urmeaza sa vedem daca ei isi vor face treaba lor eficient si profesionist. Presiunea e acoloA". Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a afirmat marti ca, A"in ceea ce priveste rezultatele obtinute de auto-ritatile de la Bucuresti, nu este suficientA", facand trimitere, in special, la deficientele in materie de combatere a coruptiei si la ajutoarele de stat.

Averea