Romania ar putea primi bani de la UE pentru combaterea dezastrelor naturale

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 11:36
1329 citiri
Romania ar putea primi bani de la UE pentru combaterea dezastrelor naturale

Romania ar putea beneficia de un program finantat cu 6 milioane de euro pentru prevenirea si combaterea efectelor dezastrelor in regiunile de la frontiera de Est a UE, informeaza europarlamentarul PPE Petru Luhan, transmite NewsIn.

Uniunea Europeana va pune la dispozitia statelor din zona de Est un program regional in valoare de 6 milioane de euro.

Banii vor fi folositi pentru dezvoltarea capacitatilor de raspuns pentru prevenire, pregatire si raspuns in caz de dezastre ale tarilor din Est, partenere la politica de vecinatate europeana.
 
Regiunea de nord-est a Romaniei, cu un PIB de 23% din media PIB-ului comunitar, era considerata, in 2008, ca fiind cea mai saraca din Uniunea Europeana.

Acest lucru afecteaza posibilitatea de a interveni in caz de calamitati naturale, in conditiile suportului financiar destul de scazut in cazul regiunilor sarace.

Comisia Europeana a prezentat sumele disponibile pentru Romania si, deci, si pentru Regiunea Nord-Est ce pot fi utilizate in dezvoltarea capacitatii de prevenire si raspuns in caz de calamitati naturale.

Comisia Europeana anunta ca in ceea ce priveste regiunile situate la frontierele UE, in cadrul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (IEVP), va fi lansat in urmatoarele luni un program regional in valoare de 6 milioane EUR.

Principalul sau obiectiv este de a contribui la dezvoltarea capacitatilor in materie de protectie civila pentru prevenire, pregatire si raspuns in caz de dezastre ale tarilor din Est partenere la politica europeana de vecinatate si de a le apropia progresiv de Mecanismul de protectie civila al UE.

Un program similar se afla deja in desfasurare in regiunea mediteraneeana cu tarile din Sud partenere la politica europeana de vecinatate si cu tarile din Balcanii de Vest si Turcia (5 milioane EUR).

Executivul comunitar a raspuns astfel la o intrebare scrisa adresata de europarlamentarul PPE/PDL Petru Luhan care a vrut sa afle cum va aborda Comisia problematica regiunilor situate la frontierele UE, platforme de legatura intre UE si cel putin doua state nemembre, cu resurse extrem de limitate pentru a lupta impotriva calamitatilor.

Pentru utilizarea Fondului de solidaritate, Regulamentul 2012/2002 al Consiliului de instituire a acestui instrument nu prevede niciun tratament specific pentru regiunile mai sarace situate la frontiera UE, desi prosperitatea relativa a statului care primeste ajutor este luata in calcul, atrage atentia europarlamentarul PPE.

"Voi face toate demersurile pentru ca regiunile de frontiera, ce se confrunta cu probleme specifice cauzate de faptul ca sunt la confluenta mai multor sisteme administrative, cum este cazul Regiunii Nord-Est, sa fie tratate in consecinta.

Chiar daca in partea romana se intervine corespunzator, reactia eficienta trebuie sa vina din partea celor trei state care au frontiere in zona respectiva.

Consider, deci, ca este o situatie speciala, care trebuie tratata ca atare", a declarat europarlamentarul Petru Luhan intr-un comunicat transmis NewsIn.

#romania, #program, #dezastre, #naturale , #Romania