Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea lua 9 milioane euro de la Comisia Europeana

Romania ar putea lua 9 milioane euro de la Comisia Europeana

Comisia Europeana a adoptat programul multianual pentru Romania privind integrarea cetatenilor care nu provin din Uniune, suma estimata pentru perioada 2007-2013 fiind de 9,06 milioane euro, din care contributia comunitara reprezinta 6,95 milioane euro, se arata in comunicatul Comisiei Europene. Totodata, Comisia a aprobat si primele doua programe anuale pentru 2007 si 2008.


Romania a ales sa se concentreze pe trei din cele patru prioritati strategice prevazute de Fondul european de integrare a cetatenilor proveniti din tari care nu sunt integrate in Uniunea Europeana.


Este vorba de aplicarea in practica a "principiilor de baza comune ale politicii de integrare a imigrantilor in Uniunea Europeana", dezvoltarea indicatorilor si a metodologiilor de evaluare a progreselor, de adaptare a politicilor si a masurilor, precum si de facilitarea coordonarii invatarii comparative.


Cea de-a treia preocupare a Romaniei se refera la consolidarea capacitatilor de aplicare a politicilor, a competentelor interculturale si de coordonare in cadrul statelor membre la diferite niveluri si departamente ale administratiei publice.


Comisia va finanta, in cadrul programelor anuale 2007 si 2008 pentru Romania, proiecte vizand cursuri de limba pentru cetatenii tarilor terte nou-veniti, consilierea acestora, cercetarea legata de situatia lor si dificultatile intampinate in procesul de integrare, precum si punerea in practica a unor programe de integrare pentru categoriile vulnerabile provenite din randul acestora.


Fondul european de integrare a cetatenilor din tarilor terte este unul din cele patru instrumente financiare ale programului general "Solidaritatea si gestionarea fluxurilor de migratie". Celelalte trei fonduri sunt Fondul pentru frontierele externe, Fondul de returnare si Fondul european pentru refugiati.


Bugetul general al acestui fond pentru perioada 2007-2013 este de 825 milioane euro, din care 93% sunt alocate statelor membre, iar 7% sunt gestionate direct de Comisie si sunt destinate actiunilor comunitare.


Cererea de propuneri pentru actiunile comunitare din 2008 va fi publicata pana la sfarsitul acestui an. Proiectele transnationale precum crearea de retele, lansarea de proiecte-pilot, desfasurarea de campanii de sensibilizare, studii in domeniul integrarii ar putea beneficia, de asemenea, de sprijin financiar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 975 ori