Romania 'ajuta' Ford cu 143 de milioane de euro

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 11:03
1291 citiri
Romania 'ajuta' Ford cu 143 de milioane de euro

Romania va acorda un ajutor de stat in valoare de 143 milioane de euro uzinei Ford, intre 2008 si 2012, cu conditia ca producatorul de automobile sa investeasca 675 de milioane de euro in uzina de la Craiova, pe care a cumparat-o anul trecut.

Cand Ford Europa a cumparat 72,4% din actiunile firmei Automobile Craiova, acum un an, s-a tras un semnal de alarma in randurile lucratorilor de la fabrica din Almussafes, Valencia.

Acum, cand Ford a anuntat un program de reglementare a locurilor de munca, afectand 1.300 de muncitori de la fabrica din Almussafes, Guvernul roman se grabeste sa ajute producatorul american in Romania.

Ministerul roman al economiei a informat pe pagina sa de Internet asupra detaliilor acestui ajutor, aprobat inca din aprilie de Comisia Europeana (CE) si concretizat intr-o ordonanta de urgenta.

Un total de 94,45 de milioane de euro vor fi destinate ajutarii productiei de automobile si 48,55 milioane de euro productiei de motoare. Ford, la randul sau, are prevazuta o investitie de 494 de milioane de euro in productia de automobile si alte 181 de milioane in productia de motoare.

Obiectivul este de a atinge o productie de 300.000 de vehicule si 300.000 de motoare la Craiova.

Cand Romania a privatizat Automobile Craiova, Comisia Europeana a depistat un ajutor de stat de 27 de milioane de euro pentru Ford, pe care l-a considerat ilegal si a cerut Guvernului roman sa il recupereze. ªi acesta nu este un caz izolat.

Comisarul pentru concurenta, olandeza Neelie Kroes, a anuntat ieri ca CE va investiga si un alt ajutor, de 57 de milioane de euro acordat de Romania companiei Ford, considerand ca acest lucru ar putea distorsiona principiile concurentei in UE.

Comisia, printr-un comunicat, a explicat ca ajutoarele in cauza, destinate unui program de pregatire profesionala la uzina de la Craiova, ar putea conferi companiei americane "un avantaj neloial" in fata cuncurentilor sai, prin acoperirea costului unor activitati necesare productiei.

Kroes a declarat ca ajutoarele "trebuie sa fie destinate unor activitati de pregatire suplimentare pentru angajati, si nu in vederea subventionarii cheltuielilor de exploatare curente ale marilor companii". Comisia considera legale numai ajutoarele care "incita" la inovatie, nu simpla pregatire in vederea desfasurarii activitatii curente. EL PAIS (Spania)