Romania acorda Moldovei 15 milioane euro pentru proiecte de mediu

Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:40
1993 citiri
Romania acorda Moldovei 15 milioane euro pentru proiecte de mediu

Romania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 15 milioane euro pentru proiecte in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice, bani asigurati din fondul nerambursabil de 100 milioane euro alocat in urma cu doi ani, a anuntat, sambata, premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Decizia a fost adoptata in sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova si va fi reglementata prin protocol aditional de modificare a acordului prin care a fost acordat ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a aratat ca exista unele "carente" in implementarea acestui acord, care vor fi eliminate.

"Trebuie sa recunosc ca sunt probleme in administrare si la Chisinau, de aceea am convenit cum inlaturam aceste carente in implementarea acestui acord important pentru Republica Moldova", a spus Filat.

Intr-un comunicat transmis de Guvernul roman se arata ca necesitatea introducerii problemelor legate de domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice s-a impus ca urmare a asumarii de catre Romania a obligatiei de a contribui la finantarea combaterii schimbarilor climatice pe termen scurt, pentru perioada 2010-2012.

Conform prevederilor Acordului Copenhaga, aprobat la cea de-a 15-a Conferinta a Partilor la conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, statele dezvoltate se angajeaza sa mobilizeze resurse financiare de aproximativ 30 miliarde dolari in perioada 2010-2012, in vederea finantarii procesului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si de adaptare la efectele schimbarilor climatice in statele aflate in curs de dezvoltare.

In cadrul Consiliului European, Romania a anuntat ca va contribui cu 15 milioane euro pentru perioada 2010-2012, pentru a sustine efortul financiar global al UE.

Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova pentru ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane euro a fost semnat la Bucuresti, la 27 aprilie 2010, si vizeaza dezvoltarea cooperarii dintre cele doua state in domeniile infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic la care se adauga, conform deciziei de sambata, de la Iasi, domeniul protectia mediului si schimbari climatice.

#proiecte mediu Moldova, #imprumut Romania Moldova , #Romania