Romania a castigat procesul cu Ucraina

Marti, 03 Februarie 2009, ora 13:44
3066 citiri
Romania a castigat procesul cu Ucraina

Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) a dat astazi dreptate Romaniei in procesul impotriva Ucrainei si a adoptat, in unanimitate, decizia ca linia de demarcatie a platoului continental din Marea Neagra dintre cele doua tari sa parcurga un arc de cerc de 12 mile marine in jurul Insulei Serpilor. Noua granita ne va permite sa exploatam rezerve estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol.

Prin faptul ca Insulei Serpilor i se atribuie o mare teritoriala nu mai mare de 12 mile marine, practic, efectul juridic atribuit este cel al unei stanci. "Avand in vedere ca nu influenteaza decizia, Curtea nu considera necesar sa se pronunte asupra naturii formatiunii, a declarat presedinta CIJ, Rosalyn Higgins, citind verdictul".

Ucraina sustinea ca formatiunea este o insula si cerea sa aiba dreptul la mai mult de 12 mile marine.

Rezervele care se estimeaza ca vor fi descoperite si ulterior exploatate in arealul de 12.000 de km patrati  din platoul continental al Marii Negre sunt de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol, resurse care ar contribui semnificativ la reducerea importului de titei si gaze naturale ale Romaniei, potrivit directorului general adjunct in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Mihai German.

Aurescu: Obiectivul nostru a fost atins, Romania a castigat 80% din ce dorea

Agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat , dupa anuntarea verdictului Curtii de la Haga in procesul pe care Romania l-a intentat Ucrainei pentru delimitarea platoului din Marea Neagra, ca obiectivul echipei romane a fost atins, iar Romania a obtinut aproape 80% din suprafata dorita.

Aurescu a subliniat ca solutia data marti de Curte este mai avantajoasa decat cea care ar fi fost obtinuta prin negociere si considera ca este un succes diplomatic important pentru Romania.

#curte, #decizie, #demarcatie, #insula, #romania, #serpilor, #ucraina, #unanimitate , #Romania