Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a avut in primele cinci luni din 2009 al saselea deficit comercial ca marime din UE

Romania a avut in primele cinci luni din 2009 al saselea deficit comercial ca marime din UE

Romania s-a clasat in primele cinci luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 3,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate, luni, de biroul european de statistica, Eurostat, potrivit NewsIn.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus de 2,5 ori in perioada ianuarie-mai fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu 21% fata de nivelul din primele cinci luni din 2008, potrivit Eurostat.

Din ianuarie pana in mai, Romania a exportat bunuri de 11 miliarde euro, cu 2,9 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.


Importurile s-au cifrat la 14,7 miliarde euro, in scadere cu 8,3 miliarde euro in acelasi interval.


Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele cinci luni in Marea Britanie (38 miliarde euro), Franta (24,4 miliarde euro), Spania (20,7 miliarde euro), Grecia (11,6 miliarde euro) si Portugalia (6,8 miliarde euro).


Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele cinci luni din 2009, de 46,3 miliarde euro, 15,6 miliarde euro, respectiv 13,8 miliarde euro.


Pe de alta parte, Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in iunie, cu 7,3% fata de cele din mai, in timp ce importurile s-au diminuat cu 3,8%, deficitul comercial de pe acest segment temperandu-se la 0,2 miliarde euro.


Astfel, Romania a exportat de circa 600 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 800 milioane euro in iunie.


Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au scazut in iunie cu 0,3% fata de mai, la 87,7 miliarde euro, iar importurile s-au redus cu 1,4%, la 95,3 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a temperat la 7,7 miliarde euro, de la 8,8 miliarde euro, in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.


Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri. 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 689 ori
Citeste mai multe despredeficit romania importuri exporturi