Romania a avut deflatie pentru prima data in ultimii doi ani

Luni, 11 Iulie 2011, ora 10:22
1142 citiri
Romania a avut deflatie pentru prima data in ultimii doi ani

Romania a inregistrat deflatie pentru prima data in ultimii doi ani, in conditiile in care preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, reiese din datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), citate de Mediafax.

Cea mai recenta scadere a preturilor de consum a avut loc in luna august 2009, cand produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

Pe fondul ieftinirii preturilor din luna iunie, rata anuala a inflatiei a scazut la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Evolutia preturilor din luna iunie a fost cu mult sub asteptarile analistilor economici, care anticipau la o inflatie lunara de 0,2% in medie.

Potrivit datelor INS, in lunile de vara exista o tendinta de decelerare a inflatiei, sau chiar de scadere a preturilor, in conditiile in care incepe perioada de recoltare.

In iunie, preturile produselor alimentare au scazut cu 1,3%, in special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar si a reducerii preturilor la lapte si produse lactate cu 0,24%.

Ieftinirea produselor alimentare a fost compensata in mare parte de cresterea preturilor pentru servicii cu 0,7%, in special la cele pentru transport aerian (+2%) si telefonie (+2%).

Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% in iunie, in conditiile in care nu au existat fluctuatii semnificative pe fiecare produs in parte.

De la inceputul acestui an, preturile de consum au urcat cu 2,75%.

#romania, #deflatie, #romania deflatie, #crestere preturi , #Romania