Riscul valutar si mediul economic instabil, obstacole in extinderea retailerilor in Romania

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 16:20
1474 citiri
Riscul valutar si mediul economic instabil, obstacole in extinderea retailerilor in Romania

Riscul valutar si mediul economic instabil sunt percepute ca obstacole de catre retailerii internationali in extinderea pe piata romaneasca, dar, pe termen lung, din cauza stocului redus de spatii comerciale, companiile straine de profil vor investi in Romania, considera reprezentantii DTZ, citati de Mediafax.

"Ca si in Anglia, si in Romania, riscul valutar este perceput de retaileri ca un obstacol pentru extindere.

Retailerii, cei mai multi, produc si au productia cuantificata in euro, iar in Romania ar trebui sa vanda in moneda nationala, si de aceea riscul valutar este mai mare decat in zona euro", a declarat Martyn Chase, presedintele EMEA Retail in cadrul DTZ, agentiei MEDIAFAX, la un seminar pe tema pietei de retail.

El a mentionat ca, pe langa riscul valutar, mediul economic instabil este un alt obstacol pentru retailerii internationali care vor sa se extinda in Romania.

Pe de alta parte, Chase mentioneaza ca Romania are sansa de avea inca o piata de retail cu potential si posibilitatea sa invete din greselile facute de alte tari mai dezvoltate.

"Romania are un potential enorm avand in vedere stocul redus de spatii comerciale.

In urmatorii 25 de ani, avand in vedere ca Romania are 20 de milioane de locuitori, piata ar putea suporta in total 100-150 de centre comerciale.

Retailerii sunt interesati sa se extinda mai ales in centre comerciale si mai putin in spatii stradale, pentru ca primele sunt mai profitabile", a spus Chase.

Potrivit DTZ, Romania are in prezent un stoc de spatii comerciale moderne de circa 1,3 milioane de metri patrati, in conditiile in care in Polonia acesta ajunge la 7,1 milioane de metri patrati, in Cehia la 2,77 milioane de metri patrati si Ungaria la 1,9 milioane metri patrati.

In acelasi timp, Simina Istrate, senior associate Colliers International Romania, a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca retailerii sunt la inceputul expansiunii pe piata romaneasca, astfel ca "mai este destul loc pentru noi intrari".

"Avem o piata de retail care este la inceputul dezvoltarii. Retailerii s-au extins si apoi din cauza crizei s-au oprit.

In acest an interesul acestora a revenit si au unde sa se extinda.

In 2009 retailerii se oprisera si din a analiza piata, dar acum au inceput sa se uite din nou la oportunitati de extindere", a spus Istrate, mentionand ca in prezent cei care deschid noi magazine obtin conditii mai bune de la proprietari si au, de asemenea, posibilitatea de a intra in centre bune.

Ea a dat exemplul retailerului suedez H&M, care ar fi avut in plan de fapt intrarea in Romania abia peste 2-3 ani.

"Intrarea H&M este logica. Ei oricum voiau sa intre in Romania in urmatorii 2-3 ani.

Au venit acum pentru ca sunt conditii bune pe piata si in plus sunt disponibile si locatii bune.

Au fost retaileri care si-au restrans activitatea din cauza crizei si astfel H&M a avut loc in mall-uri in care inainte nu prea mai puteai intra", a explicat Istrate.

In opinia sa, in urmatoarele 12-18 luni, piata va incepe sa isi revina, astfel ca va fi mai activa decat in 2008-2009.

In ceea ce priveste dezvoltatorii de centre comerciale, reprezentantul Colliers considera ca in urmatorii 2-3 ani vor aparea pe piata mai multe investitii in centre comerciale, in conditiile in care in ultimii doi ani cele mai multe au fost oprite din cauza lipsei de finantare. 

#retaileri, # valutar, # mediu, # economic , #Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  2. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  3. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  4. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  5. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  6. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  7. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  8. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  9. Ce facturi imense ne așteaptă la energie din 2025. Semnalul de alarmă tras de furnizori, dacă nu se iau măsuri până la ridicarea plafoanelor
  10. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025