Restrictiile impuse de Londra muncitorilor romani, mai indulgente decat se astepta

Marti, 24 Octombrie 2006, ora 14:24
996 citiri

Londra a anuntat, marti, restrictii pentru bulgarii si romanii care doresc sa lucreze in Marea Britanie dupa aderarea tarilor lor la UE, precizand ca cei mai putin calificati nu vor putea lucra la inceput decat in sectorul agroalimentar, relateaza AFP.Ministrul de interne, John Reid, a dat publicitatii in Camera Comunelor o declaratie scrisa referitoare la imigranti, potrivit Sky News. Acele persoane mai putin calificate vor avea acces pe piata britanica a muncii numai in sectorul agroalimentar, cu conditia ca angajatorii sa dovedeasca faptul ca se confrunta cu un deficit al fortei de munca.

El a mai anunta ca muncitorii necalificati din state ce nu fac parte din UE la 1 ianuarie 2007 nu vor avea voie sa lucreze in Marea Britanie.

Masurile de control sunt valabile pentru o "perioada de tranzitie", a spus Reid. Anterior, purtatorul de cuvant al premierului Tony Blair a spus ca guvernul "recunoaste beneficiile imigratiei si extinderii UE", insa in conditiile in care aderarea Romanie si Bulgariei la UE intervine la scurt timp dupa cea a altor opt state, in 2004, "credem ca este un proces care trebuie controlat pe o perioada de tranzitie".

Potrivit corespondentului Realitatea TV la Londra, restrictiile anuntate de Reid nu sunt chiar atat de aspre cum se astepta. Pentru persoanele cu inalta calificare nu au fost impuse niciun fel de restrictii. De asemenea, studentii romani aflati la studii in Marea Britanie au voie sa-si ia slujbe part-time. O alta categorie de persoane care nu este vizata de restrictii este cea denumita self-employed (persoane care lucreaza pe cont propriu).

NewsIn