Responsabilitati diplomatice. Romania preia conducerea cooperarii regionale in Europa de Sud-Est

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 11:42
4264 citiri
Responsabilitati diplomatice. Romania preia conducerea cooperarii regionale in Europa de Sud-Est
Harta membrilor Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)

Secretarul de stat in MAE Radu Podgorean a participat, la Ohrid, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele participante la SEECP, in care s-a consemnat preluarea de catre Romania a Presedintiei in exercitiu a Procesului.

Conform unui comunicat MAE, secretarul de stat Radu Podgorean a participat vineri la reuniunea formala a ministrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), care s-a desfasurat la Ohrid, Republica Macedonia.

Evenimentul a fost organizat de Republica Macedonia, in calitate de Presedinte in Exercitiu a SEECP. Alaturi de delegatiile statelor membre ale SEECP, la reuniune au participat si o serie de invitati speciali printre care si reprezentanti ai Pristinei.

Potrivit sursei citate, discutiile au vizat evaluari asupra situatiei din regiune, stadiul procesului de extindere al UE, rolul SEECP in consolidarea cooperarii regionale. In cadrul reuniunii ministeriale au fost adoptate doua declaratii.

Ce s-a decis la intalnirea din Macedonia

In prima dintre acestea, "Declaratia ministeriala SEECP de la Ohrid", s-a reiterat importanta vitala a SEECP ca unic for politic de cooperare regionala in Europa de Sud-Est si a Consiliului Cooperarii Regionale ca structura operationala a Procesului.

Totodata, a fost subliniata importanta mentinerii politicii "usilor deschise" a NATO, precum si necesitatea respectarii tuturor criteriilor si conditiilor de catre statele aflate in diverse stadii ale procesului de aderare la structurile europene. In finalul declaratiei se consemneaza preluarea Presedintiei in exercitiu a SEECP de catre Romania, se arata in comunicatul MAE.

A doua declaratie adoptata de sefii delegatiilor statelor participante reitereaza angajamentele acestora privind cooperarea la nivel regional in domeniul combaterii dezastrelor si a schimbarilor climatice.

Conform sursei citate, in interventia sa, secretarul de stat Radu Podgorean a trecut in revista ultimele evolutii ale procesului de extindere, importanta pe care o are cooperarea regionala atat prin prisma indeplinirii criteriilor de aderare la Uniunea Europeana, cat si prin valoarea adaugata pe care o poate aduce dezvoltarii economice si sociale a regiunii. Totodata, demnitarul roman a reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru integrarea europeana a tuturor statelor regiunii, cu indeplinirea criteriilor de aderare.

In ceea ce priveste Presedintia in exercitiu romana a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, Radu Podgorean a precizat ca Procesul continua sa isi mentina relevanta ca principal forum politic de dialog regional, deciziile din acest cadru contribuind in mod semnificativ la promovarea intereselor statelor sud-est europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania presedintie SEECP, #Romania Europa Sud Est, #Romania diplomatie , #Romania